Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Времето лети – Моника от „Приятели“ стана на 60

Тя е сред най-известните жени в света, но парадоксалното е, че е позната не с истинското си име Кортни Кокс, а с това на героинята си Моника Гелър от един от най-популярните сериали за всички времена – „Приятели“. Поредицата превръща актьорите в нея в знаменитости, а славата им не е намаляла две десетилетия след излъчването на последните епизоди.

В съзнанието на зрителите екранната Моника е запечатана като млада и атрактивна дама, но в живота Кортни Кокс навърши 60 години. Цифрата е стряскаща за всяка дама и Кокс не прави изключение. Неотдавна минава през труден период, когато мисълта за старостта дотолкова я обсебва, че тя пробва да спре настъплението й с помощта на естетичната медицина. Подлага се на най-различни интервенции и процедури. След всяка публична поява медиите и социалните мрежи не спират да се дивят колко различна и най-вече неестествена изглежда актрисата. Докато най-накрая Кортни не осъзнава, че е преминала границата. „Започнеш ли да третираш лицето си по подобен начин, задействаш ефекта на доминото. Налага се да го правиш все по-често и ставаш зависим. Беше време, когато си казвах: „О, променям се, изглеждам по-стара“. И се опитвах да преследвам младостта години наред. Не осъзнавах, че в действителност изглеждам наистина странно с инжекциите и останалите неща, които правех по лицето си. И които не бих направила сега“, откровена е Кортни. Актрисата признава, че вече се е отказала от битката с времето и съжалява за част от корекциите, които си е правила.

Кариерата на екранната Моника започва от Бирмингам, Алабама, където тя се ражда в семейството на бизнесмена Ричард Луис и Кортни Копланд. Бъдещата звезда е най-малкото от общо 4 деца – има две по-големи сестри и брат. Макар че фамилията е голяма, живеят добре и не изпитват финансови затруднения. Когато Кортни е на 10 обаче родителите й се развеждат, след което майка й се омъжва за бизнесмена Хънтър Копланд. Той е чичо на музикалния промоутър и бизнес мениджър Иън Копланд и на барабаниста Стюарт Копланд. В гимназията бъдещата актриса е популярна сред съучениците си и доста активна – занимава се с тенис и плуване, освен това е мажоретка. След като завършва не поема към Холивуд, защото мечтите й са други. По това време мечтае да стане интериорен дизайнер и заминава за Вашингтон, за да следва архитектура.

Бързо обаче си дава сметка, че това не е нейното призвание. Прекъсва обучението си, за да подхване кариера на модел и актриса. Снима се в множество реклами, но е достатъчно прагматична, за да прецени, че тази професия ще е до време. Затова тръгва на уроци по актьорско майсторство, записва се в езикови курсове, за да се отърве от акцента си. Скоро й предлагат малки роли в различни продукции. Един ден късметът й се усмихва – канят я да участва в музикален видеоклип на Брус Спрингстийн – Dancing in the Dark, а режисьор е един от колосите на американското кино Браян де Палма. Пътят й към киното вече е открит и през 80-те години на миналия век Кортни вече редовно е канена в различни телевизионни и филмови продукции. Партнира на Джим Кери в „Ейс Вентура: Зоодетектив“, a докато участва в „Приятели“, се снима и във филмовата поредица „Писък“.

1994 година е една от най-важните в кариерата й. Тогава тръгва сериалът, който ще преобърне живота й. Любопитното е, че актрисата първоначално е поканена на кастинг за ролята на Рейчъл, но сама предлага да я прослушат като Моника. Образът й пасва като ръкавица. Самата Кортни е също толкова подредена, организирана и дори на моменти педантична като героинята си. Признава го и самата Дженифър Анистън, изиграла Рейчъл. „Тя ще декорира една стая, както никой друг не може. Ще забележи петно на прозореца от километър разстояние“, хвали Джен за колежката си. Двете не са просто добри колежки, работили дълго време заедно, а наистина близки приятелки, които споделят житейските си трудности и радости. Екранната Рейчъл дори е кръстница на дъщерята на Кортни – Коко. На практиката и шестима актьори от „Приятели“ запазват чудесни отношения и в годините след края на сериала. А когато през октомври миналата година почина Матю Пери, останалите петима се събраха, за да се сбогуват с него. Наскоро Кортни пък призна, че усеща неговия дух около себе си. „Той често ме посещава. Мога да усетя присъствието му около себе си. Ако вярвате в тези неща, знаете за какво говоря. Комуникирам също с майка ми и баща ми. Мисля, че душите им са тук, за да ни насочват“, сподели Кокс.

След „Приятели“ Моника от „Приятели“ продължава да снима и дори оглавява друг сериал – „Агнешко“, който се излъчва цели 6 сезона. Пробва се и като режисьор, но все пак незабравимата серийна лента от средата на 90-те си остава най-забележителното заглавие в кариерата й.

Губи няколко бременности, докато снима сериала

Колкото и да е успешен професионалният път на Кортни Кокс, толкова перипетии трябва да преодолее в личния си живот. На снимачната площадка на „Писък“ среща мъжа си Дейвид Аркет, с когото вдигат пищна сватба през 1999 г. Следващите няколко години обаче са изключително трудни за младото семейство, защото опитите им да имат дете не се увенчават с успех. Кортни неколкократно забременява, но всеки път губи бебето. Оказва се, че или има генетичен проблем, или такъв със сърдечния ритъм на детето. Кортни и Дейвид пробват и инвитро, но резултатът отново е същият. През целия този период тя се снима в „Приятели“, а и не престава да разсмива аудиторията от малкия екран. „Тъкмо бях преживяла последния си спонтанен аборт, а в сериала Рейчъл раждаше. Боже мой! Беше ужасно!“, спомня си актрисата.

За щастие, чудото все пак се случва и дори по време на последния сезон на сериала актрисата е бременна. Дъщеря й Коко се ражда през юни 2004 г. Шест години по-късно обаче Кортни и Дейвид се разделят. През 2013 г. официално се развеждат, а не след дълго кокс започва връзка с музиканта Джони Макдейд, който е с 12 години по-млад от нея. Двамата се сгодяват, но скоро се разделят. Няколко месеца по-късно отново се събират и досега са заедно.

Последни публикации