Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Знакова творба на Кристо се появи на „Арт Базел“

„Арт Базел“, който се провежда всяка година в Базел, Швейцария, е един от най-престижните форуми за изкуство в световен мащаб, международното изложение привлича любители, колекционери и професионалисти. Тази година участват над 200 водещи галерии и повече от 4 000 художници от пет континента.

Опакован Volkswagen (проект за Beetle Saloon от 1961 г.) Колаж 2014 Молив, восъчен пастел, емайлирана боя, фотография и тиксо 21,5 x 28 см

На престижното изложение, което се провежда от 13 до 16 юни може да се види и една от най-емблематичните творби на Кристо – „Опакован автомобил“ или Wrapped Volkswagen (Project for 1961 Beetle Saloon).
През февруари 1963 г., по повод самостоятелната изложба на габровеца Христо Явашев-Кристо в Галерия „Шмела“ в Дюселдорф, той и неговата съпруга Жан-Клод опаковат Volkswagen Beetle. Автомобилът, използван за скулптурата, е предоставен от Клаус Харден. Опакованият автомобил, съществува само за кратко, тъй като Харден изисква той да му бъде върнат разопакован.

Кристо и Жан-Клод в двора на временното студио на Кристо на „Хютенщрасе“ 104 по време на създаването на „Опакован автомобил (1963)“

През 2013 г., съжалявайки за загубата на творбата, Кристо решава да пресъздаде първоначалното произведение на изкуството. След като закупува Volkswagen Beetle от 1961 г. в цвят мента – идентичен модел, който той и Жан-Клод използват повече от 50 години по-рано – Кристо премахва маслата от автомобила и го монтира на колелца. През 2014 г. Кристо опакова автомобила, като по този начин създава Wrapped 1961 Volkswagen Beetle Saloon, който сега е представен на „Арт Базел“. Обявената цена от около 4 милиона долара, гарантира, че това ще бъде едно от най-обсъжданите произведения в секцията Unlimited.

Последни публикации