Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кевин Костнър отива на съд заради „Йелоустоун“?

Нова страница в живота си пише Кевин Костнър. Актьорът, който на 18 януари навършва 69 години, е доказателство за това, че никога не е късно да започнеш отначало. През последните години той бе почти изцяло ангажиран със сериала „Йелоустоун“, който се излъчва в момента у нас по Diema.

През миналата есен официално бе обявен новият му проект – епичният уестърн филм „Хоризонт: Американска сага“. Кевин не само изпълнява главната роля, но е също режисьор, продуцент, участвал и в и участва в създаването на сценария. Мащабната игрална лента е разделена на две части, като първата трябва да излезе на 28 юни 2024 г., а втората – на 16 август 2024 г. Появата на „Хоризонт: Американска сага“ на голям екран е сбъдната мечта за Костнър, който от дълго време работи по неговото създаване. Амбициозната продукция обхваща четирите години на Гражданската война – от 1861 до 1865 г., и според описанието ще отведе зрителите на емоционално пътешествие из една страна, която воюва със себе си, през призмата на семейства, приятели и врагове.

„Хоризонт: Американска сага“ едва ли ще бъде уестърн, в който няма препратки към съвременността. Актьорът е доказал, не се интересува толкова от комерсиалния успех, колкото от качествата на продукциите, по които работи. И все пак не би било зле новият му филм да генерира прилични приходи, тъй като Костнър призна, че е ипотекирал своя собственост, за да може да го финансира. „Ипотекирах 10 акра край водата в Санта Барбара, където щях да построя последната си къща. Но го направих, без да се замислям. Това доведе счетоводителя ми до лудост“, призна звездата. Холивудската знаменитост не за първи път сам финансира проектите си. В миналото е влагал собствени пари за култовата лента от 1990 г. „Танцуващият с вълци“, за „Пощальонът“ (1997) и за „Черно или бяло“ (2014).

Изглежда „Хоризонт: Американска сага“ наистина се е настанил дълбоко в сърцето на актьора. На практика заради този филм Кевин Костнър реши да се раздели с „Йелоустоун“, което никак не се хареса на създателите на сериала. Твърди се, че двете страни са имали разногласия относно графика на снимките. „Казаха ми, че е малко разочароващо, че сериалът е номер едно по телевизията и аз не участвам. Вероятно ще отида в съда за това“, заяви преди месеци Костнър.

Още в началото на миналата година плъзнаха първите слухове, че той повече не иска да се снима в изключително успешния неоуестърн, който му носеше по 1 млн. и 300 хил. долара на епизод. Впоследствие от Paramount обявиха, че петият сезон, който бе разделен на две части, ще бъде последен. Първата порция епизоди вече бе излъчена, но все още се чака премиерна дата за втората. Доколкото е известно, в момента се водят преговори между продукцията и Костнър за неговото участие във финалните сцени.

Макар в началото да тръгна колебливо, интересът на публиката към „Йелоустоун“ се покачва постепенно и дебютите на сезони четири и пет привлякоха по над 12 милиона души пред малките екрани, с което поредицата постави абсолютен рекорд. Нито един сериал не беше достигал повече от 8 млн. зрители в деня на излъчването.
В „Йелоустоун“ Кевин Костнър играе водещата роля на патриарха на семейство Дътън – Джон Дътън, собственик на най-голямото ранчо в щата Монтана. Историята проследява конфликтите на фамилията с индиански резерват и строителни предприемачи, както и сложната игра на власт и насилие. Заедно с това са намесени семейна драма и вътрешни борби в клана Дътън. Освен комерсиалния и финансов успех, който Кевин спечели от „Йелоустоун“, за ролята си в сериала той получи и „Златен глобус“. Изглежда нищо от това не е било достатъчно, за да го задържи в поредицата.

Отново е влюбен след драматична раздяла с жена си

Освен в професионален план Кевин Костнър поставя ново начало и в личния си живот. Миналата пролет стана ясно, че втората му съпруга Кристин Баумгартнер е подала молба за развод след 19 години брак. Очакваше се всичко да мине тихо и спокойно, тъй като двамата имат подписан предбрачен договор, но разводът им се превърна в екшън.

Първоначално двамата спориха за издръжката на трите им деца, като Кристин настояваше да получава по 248 хил. долара на месец за всяко дете. Впоследствие сумата бе свалена на 63 209 долара. Освен за пари между съпрузите се разгоря и истинска война за всякакви вещи – тенджери, тигани, мебели, картини. Според предбрачния договор Кристин има право да вземе само своите дрехи, бижута, тоалетни принадлежности и чанти, но тя е предявила доста голям списък от вещи, които иска да прибере, включващ чинии и купи, сребърни прибори, нейни лични подаръци, както и скрин за дрехи от майка й.

Някои смятат, че съпругата е планирала тайно развода месеци по-рано, защото без знанието на Костнър е купила скъп автомобил за лично ползване, въпреки че дотогава семейството е вземало само коли на лизинг. Превозните средства не фигурират в предбрачното споразумение. Тя също така е „взимала аванси в брой“ от кредитните карти на мъжа си и е пазарувала с широки пръсти от скъпи бутици. Кристин реши да намеси и децата в споровете с мъжа си, като обяви, че Костнър им е съобщил за развода в разговор по Zoom, докато е далеч от дома, работейки по новия си филм.
Явно актьорът не смята да загърбва завинаги любовта. През декември излезе информация, че той отново е влюбен, а новата жена в живота му е 49-годишната певица Джуъл.

Последни публикации