Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Севлиево приема голяма изложба в памет на Борис Машалов

 

От 30 януари в Исторически музей – Севлиево може да бъде видяна изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Борис Машалов. 

В Хаджистояновото училище, макар и с ограничен брой експонати, ще бъде подреден малък музеен кът. В него ще бъде показана оригинална снимка на прочутия народен певец от времето, когато е отбивал военната си служба в униформа на водолазна команда, грамофонни плочи с негови изпълнения, кратка справка за живота и песните му, запазени материали от чествания, фотокопия и експонати от фонда на музея от средата на ХХ век, когато Машалов е на върха на славата си.

Ненадминатият народен певец от Севлиево Борис Машалов е роден на 30.01.1914 г. Творчеството му е посветено на северняшките песни, с които става известен и любим на няколко поколения, посочват от Община Севлиево.

На 12-годишна възраст Борис напуска родния си град Севлиево със семейството си, което се преселва в София. Той и четиримата му братя се учат на бояджийски занаят. При случайна среща с оперния певец Събчо Събев, Машалов получава покана да учи оперно пеене. По-късно именно Събев го съветва да се занимава само с народно пеене. Талантът му на народен певец е забелязан от тогавашния директор на радио София – Сирак Скитник.

От 1937 г. започва да пее по радиото и едновременно упражнява занаята си.

През пролетта на 1944 г. в ресторант сред приятели, Машалов прави мрачна прогноза за бъдещето на Хитлер и изхода от войната за нацистка Германия. Някакъв келнер предава думите му на полицията. На следващия ден Борис Машалов е изпратен в наказателна рота, а после през май го прехвърлят в концентрационен военен лагер близо до Симитли. Появява се възможност за бягство и той успява с няколко други лагерници. Стигат с камион до София, допълват организаторите.

 

През годините Борис Машалов все повече се налага като ярък изпълнител на народната песен и получава покана от грамофонната фирма „Симонавия“. В „Симонавия“ той е подпомогнат от професионални педагози. През 1952 г. постъпва в ансамбъла на народната армия като солист. С ансамбъла посещава много страни из цял свят. След това сформира групата „Наша песен“ и се отдава изцяло на народната музика. Изнася концерти из цялата страна и в чужбина до смъртта си на 14 юли 1962 г. Дейността на Машалов като изпълнител на народни песни е неделима от работата му на събирач. По време на пътуванията си, лични или служебни, той винаги търси народни песни, записва ги, старае се веднага да ги научи. В личния му архив има стотици писма с текстове на народни песни, изпратени от почитатели на любимия певец, информират от Община Севлиево.

За изключителния му талант е награден със званието Майстор на естрадното изкуство, орден Кирил и Методий II степен, а посмъртно с орден Кирил и Методий I степен, сочат още биографичните данни за Борис Машалов, разпространени от местната администрация.

 

Последни публикации