Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Колин Фарел e огнестрелен в „Шугър“

„Шугър”, 2024, 8 епизода, Apple TV+, създател Марк Протосевич, режисьори: Фернандо Мейрелес и Адам Аркин, продуценти: Мат Удъл, Дейвид Дилиберто; оператори: Сезар Карлоне, Ричард Рудковски; музика: Али Шахеед Мухамад, Ейдриън Йънг; в ролите: Колин Фарел, Кърби, Ейми Райън, Джеймс Кромуел, Денис Буцикарис, Нейт Кордри.

След като гледах с огромно закъснение два чудесни сериала – „Белият лотос” (HBO, 2021/2022, особено вторият сезон в Сицилия) и „Първата дама” (Showtime, 2022) на талантливата датчанка Сузане Биер, си обещах, че колкото и да е ограничено времето ми, ще следя какво излиза по стрийминг платформите. И „Шугър“ си струваше да се види и преживее.

Джон Шугър (Колин Фарел) е нещо като частен детектив с мисия в Токио. След като се справя, заминава за Лос Анджелис. Там се среща с чернокожата хубавица Руби (Кърби), която му е нещо като шеф. Въпреки че тя е против, Шугър приема задача от легендарния продуцент Джонатан Сийгъл (Джеймс Кромуел) – да открие отвлечената му внучка Оливия (Сидни Чандлър). Така се среща с позабравената рок звезда Мелъни Матюс (Ейми Райън), с бащата и брата на похитеното момиче… Овъртолват се в доста заплетени отношения и обстоятелства. Наяве изскачат скрити тайни на фамилията. Шугър е добросърдечен, интелигентен, любезен, съобразителен, ловък. Костюмите му са строги и скъпи. Кара син корвет кабрио. Една от особеностите му е, че е заклет киноман (филми от 40-те). Друга – че алкохол не го лови. Попада на разни места. Отива на събиране със странни типове, където е и Руби. Разкрива злодеянията на Райън Павич…

Действието на този мистериозен сериал е динамично и напрегнато. Отдава се почит към Златната ера на Холивуд. Често звучи зад кадровият глас на Шугър. А финалът е забавно изобретателен. Всички актьори са добри, но фокусът, естествено, е Колин Фарел, който е и изпълнителен продуцент. За разлика от „Баншите от Инишерин“ (2022) на Мартин Макдона, където е покъртителен като наивния добряк Падрек, в „Шугър“ е напет и отривист, усмихнат и секси. С вирнато носле, присвити тъмни очи, рошави вежди и ведра полу усмивка, ирландецът Колин Фарел (31 март 1976) е открит истински за киното от Кевин Спейси – съзира го през 1999 г. на лондонска сцена в представлението “Нашият малък свят”. И го кани в нискобюджетния екшън “Най-обикновен престъпник” (2000) на Тадеуш О`Съливан. И така на младежа му се отваря парашутът за киното, макар че се е мяркал тук-там и цели три години е играл в тв сериали. Следва Холивуд. И разни блокбастъри. С девиза “Правя това, която смятам за нужно” младият актьор се отказва от тях. И приема авантюрата “В Брюж” (2008) – игралният дебют на скандалния и страшно талантлив ирландски драматург и режисьор Мартин Макдона. Филмът е готически трилър, преливащ от черен хумор, както сме свикнали при него. Със сънародника му и приятел Брендън Глийсън играят килъри-ирландци, заточени от своя лондонски бос (Ралф Файнс) в красивия и древен фламандски град Брюж. Никога преди Колин Фарел не е бил толкова сияен. Ефектен е в антиутопичното предизвикателство на Йоргос Лантимос „Омарът” (2015). Заедно с Брендън Глийсън са отново блестящи във вече споменатия „Баншите от Инишерин“ – най-прекрасният филм на 2022, останал без „Оскар“.

Колин Фарел е в страхотна форма, а „Шугър“ е маниашки сериал.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации