Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Мария Бакалова и Константин Божанов ще участват на фестивала в Кан

Актрисата Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов  ще участват на 77-ия фестивал в Кан. Това стана ясно от селекцията, обявена днес в Париж от директора на престижното филмово събитие Тиери Фремо. 

„Стажантът“, в който Мария Бакалова играе Ивана Тръмп, попада в основния конкурс за „Златна палма“. Филмът на Али Абаси разказва за младия Доналд Тръмп през 70-те години, а в ролята на бившия (и може би бъдещ) американски президент влиза румънско-американският актьор Себастиан Стан. В „Стажантът“ (The Apprentice) по сценарий на Гейбриъл Шърман участва и Джереми Стронг.

А режисьорът и сценарист Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“) е във второто по важност състезание „Особен поглед“ със своя трети филм „Безсрамните“, копродукция между Франция, Швейцария и България.

Последната българска изява в Кан беше през 2021 г. Тогава „Жените наистина плачат“ (реж. Мина Милева и Весела Казакова), в който играеше номинираната през същата година за „Оскар“ Мария Бакалова, се състезаваше в конкурса „Особен поглед“. Програмата Un Certain Regard търси предимно млади и неизвестни режисьори, чиито творби са оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика.

„Безсрамните“ (The Shameless) е с участието на индийски актриси и е сниман в Непал и Индия. Филмът, който разказва за забранена любов между две момичета в строго патриархалната страна, се реализира с подкрепата на Националния филмов център. Дебютът на Божанов „Аве“ бе показан в паралелната програма „Седмица на критиката“ – която няма същата тежест като официалната селекция, в Кан през 2011 г. Понастоящем българският режисьор живее основно в Берлин, преди това – и в Ню Йорк.

Най-големият и престижен европейски филмов фестивал ще се състои за 77-и път от 14 до 25 май. В надпреварата за „Златна палма“ ще се включат новите филми на Дейвид Кроненберг, Пол Шрейдър, Жак Одиар, Шон Бейкър, Андреа Арнолд, Кирил Серебреников. В конкурса са още Kind of Kindness на Йоргос Лантимос, завършен месеци след премиерата на предишния му хит „Клети създания“, Parthenope на Паоло Сорентино и „Мегалополис“ на Франсис Форд Копола, за който „Сега“ вече писа.

Председател на журито е Грета Гъруиг („Барби“, „Малки жени“). Джордж Лукас ще получи почетна „Златна палма“ във вечерта на закриването на фестивала, когато ще бъдат връчени и наградите в конкурса.

Последни публикации