Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

137-ата адаптация на „Тримата мускетари” – фрагментарна и досадна


„Тримата мускетари: Д’Артанян“ и „Тримата мускетари: Милейди“, 2023, Франция/Германия/Испания/Белгия, режисьор Мартен Бурбулон, сценарий: Матю Делапорт, Александър дьо Ла Пателиер по романа на Александър Дюма; оператор Никола Болдук, художник Стефан Теласон, костюми Тиери Делетр, музика Гийом Русел, в ролите: Франсоа Сивил, Венсан Касел, Ромен Дюри, Ева Грийн, Пио Мармай, Луи Гарел, Лина Кудри, Вики Крипс. Награди: „Сезар“ за дизайн

Славният романтично-приключенски роман „Тримата мускетари“ (1844) на Александър Дюма е сред най-любимите на киното – екранизира се още от ранните му години. Тази мащабна продукция е 137-та адаптация на „Тримата мускетари“ – има игрални, телевизионни, анимационни. През нощта на 7 септември 1627-а младият и напорист гасконски благородник Д’Артанян (Франсоа Сивил) пристига в Париж и едва не умира в дъжда заради тайнствена дама, която всъщност е Милейди (Ева Грийн). Мечтата му е да стане мускетар на крал Луи XIII (Луи Гарел). След като успява да се докопа до началника им, капитан дьо Тревил (Марк Барбе), и да си наеме квартира при младата Констанс Бонасьо (Лина Кудри) – доверена придворна дама на кралицата (Вики Крипс), той се оплита в куп неприятности. Получава покана за дуел от трима мускетари: Атос (Венсан Касел), Арамис (Ромен Дюри) и Портос (Пио Мармай). Смешно-опасната ситуация е преодоляна заради войниците на кардинал Дьо Ришельо (Ерик Руф).

Така започва „Тримата мускетари: Д’Артанян“. Освен че Франция е разделена в борбата между католици и протестанти и е пред прага на религиозна война, интригата се заплита около огърлицата, подарена от кралицата на Бъкингамския херцог (Джейкъб Форчън-Лойд). Надпреварата в Лондон за нея е между Милейди – шпионка на Ришельо, и Д’Артанян, вече влюбен до уши в Констанс. Филмът е фрагментарен, обстоятелствен и досаден.

Далеч по-интересна и динамична е втората част „Тримата мускетари: Милейди“. Има повече остри обрати и екшън. Пленен от заговорниците, Д’Артанян успява да се измъкне и дори освобождава Милейди, мислейки, че прави това, за да помогне на отвлечената Констанс, видяла злосторниците. Милейди се опитва да го прелъсти – той вижда дамгата й и си спомня разказа на Атос за бившата му жена, която е белязана като крадла. Междувременно кралят назначава коварния си брат Гастон (Жулиен Фризон) за главнокомандващ на войската му. В Ла Рошел се води зверска битка. В действието пак е намесен Бъкингамският херцог и отново се вихри Милейди, а Д’Артанян е непобедим и неутешим. „Един за всички, всички за един“ е нерушимата клетва на мускетарите.

Познат като режисьор на „Влюбеният Айфел“ (2021), Мартен Бурбулон е решил да направи модерен епичен филм по романа – с 9000 статисти, 600 коня и бюджет към 80 милиона евро. Предназначен за младата аудитория, той съдържа доста промени в сюжета и героите. Визията е прилична, а дуелите са снимани в един кадър. На моменти филмът е симпатично остроумен, но се прекалява с флашбека. Актьорите са чудесни и най-вече младият Франсоа Сивил като Д’Артанян. Колкото и да е привлекателна, Ева Грийн е малко поувяхнала за ролята на демоничната изкусителница Милейди. Не знам за интереса на младите зрители, но гледах филма сред публика, в която доминираха пенсионерки.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации