Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Джордж Лукас със „Златна палма“ на фестивала в Кан

Режисьорът Джордж Лукас, създател на „Междузвездни войни“, ще получи почетната „Златна палма“ при закриването на филмовия фестивал в Кан на 25 май, съобщиха организаторите.

79-годишният режисьор, сценарист и продуцент е легендарна личност в Холивуд и със сагата „Индиана Джоунс“. „Филмовият фестивал в Кан има удоволствието да поздрави една от най-великите личности на съвременното кино, човек с изключителна кариера, който съчетава голям спектакъл с иновация, митология с модерност и кинофилия с технология“, пише още в прессъобщението.

Лукас редовно гостува на фестивала. Още през 1971 г. първият му филм „THX-1138“ е селектиран за прожекция на Croisette. Той получи и трофея на Кан през 2005 г., който му беше присъден за цялостно творчество. „Наистина съм почетен от това специално признание, което означава много за мен“, изразява той своята благодарност, цитиран в същото прессъобщение.

Официалната селекция ще бъде обявена на специална пресконференция в четвъртък, 11 април. Наддаването за нея е в разгара си, но засега е сигурно това, че Грета Геруиг ще бъде президент на 77-ото издание на фестивала, който ще се проведе от 14 до 25 май.

Последни публикации