Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Манастирът в Монсерат се конкурира с Лувъра

Старинният бенедиктински манастир „Санта Мария де Монсерат“ излиза от рамката на традиционните представи за света обител. Освен с изящна катедрала, пред която статуя на Лойола посреща туристите, той изненадва и с богатата и ценна колекция от произведения на изкуството. В нея могат да се видят и шедьоври, подписани от Ел Греко, Караваджо, Сисле, Моне, Дега, Писаро, Миро, Дали, Пикасо. Пази се дори мумия от Древен Египет. Важна част от музея към манастира заемат и иконографските експонати, посветени предимно на Черната Богородица от Монсерат, наричана от местните Ла Моренета. Има и колекция от творби, които разкриват историята на самия манастир и живота на монасите.

Огромната библиотека на манастира съхранява над 250 000 тома, 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа.
Основан през 1025 г., манастирът е разположен в планината Монсерат в Каталуния, която се намира на около час път от Барселона. Отдалеч планината наподобява назъбено острие на трион.

Необичайните контури на огромните скали, които се извисяват като древни идоли, будят страхопочитание. Според легендите причудливите форми на най-свещената планина в Испания са създадени от ангели. Те се спуснали от небето и решили да разнообразят скучния пейзаж, като нарежат планината в интересни форми. Именно това означава и името й на каталунски – „нарязаната планина“.
Първите писмени сведения за това свещено място, които се появяват в ръкописи през 880 г., разказват как се е появила статуята на Черната Дева, покровителката на Каталуния.

Преданието разказва, че в небето проблясва ярка светлина, чува се нежна музика, което привлича жителите на околните села. Когато отиват там, те виждат в пещерата, известна днес като Санта Кова, или Свещената пещера, да блести статуя на Света Богородица с младенеца в лявата си ръка и сфера – в дясната. Статуята обаче е толкова тежка, че не може дори да се повдигне. Хората решават, че това е знак да я оставят там. Наричат я Черната Дева. В уединените пещери наоколо започват да се заселват отшелници, а по-късно е основан манастирът. През вековете той живее по свои строги правила, откъснат от света. С течение на времето монасите започват да учат местните деца да четат и пишат. Появата на училището слага края на уединения живот на манастира. През 1223 г. там е основана детската капела, която се счита за първото музикално училище за момчета в Европа.


Капелата съществува и днес и се смята за една от най-престижните в Испания. Концертите й радват туристите, които се стичат от цял свят. Най-големите изпитания за манастира започват през 1811 г., когато войските на Наполеон го разрушават почти напълно. Глад и болести се възцаряват в светата обител за близо 20 години. Част от монасите загиват, други напускат мястото. Според писмени сведения в Монсерат остава само един монах. След 1844 г. папа Лъв ХІІІ обявява Черната Дева за покровителка на Каталуния. Манастирът постепенно започва да се съживява. Днес там живеят около 80 бенедиктински монаси. Някои от тях са учени, които правят изследвания в различни области – история, теология, философия.

Любопитен факт е, че в катедралата на манастира „Санта Мария де Монсерат“ са погребани и двама папи от семейството на Борджиите – Калистус ІІІ и Александър VІ.
Статуята на Игнатий Лойола се издига точно срещу портата на изящната катедрала, защото основателят на Йезуитския орден е свързан с това място. Преди срещата си с Черната Мадона той водел бурен светски живот. През 1521 г. по време на френско-испанската война бил тежко ранен в крака. Лекарите били безпомощни. Приел причастие и в този момент му се явила Черната Мадона. Игнатий започнал да се възстановява.

През 1522 г. Лойола посетил манастира в Монсерат, за да благодари за спасението си. Коленичил пред статуята в пълно бойно снаряжение и замръзнал в тази поза през цялата нощ. След години той основал страховития монашески орден на йезуитите. Днес в манастирската галерия може да се види мечът му, който подарил на Черната Мадона след онази паметна нощ.

На пръв поглед планината Монсерат изглежда недостъпна, но до манастира може да се отиде лесно. До подножието на причудливите скали, където има станция на кабинков лифт, може да се стигне с кола или с влак, който тръгва от площад „Испания“ в Барселона на всеки час. Незабравимо преживяване е обаче изкачването до манастира със зъбчатото влакче, което наричат „кремалиера“. Както и да се изкачи човек дотам, гледките са впечатляващи.

От градчето Министрол де Монсерат в подножието на планината започват и пешеходните маршрути, които са поне десетина. Интересно преживяване е Финикуляр де Сан Жоан, който пренася туристите 250 метра нагоре в планината. От последната му станция тръгват няколко пътеки, като по една от тях за около час ходене се стигна до връх Сан Жерони – най-високата точка на планината (1236 м). Оттам се разкрива великолепна панорама към цяла Каталуния, а при ясно време се вижда дори остров Майорка.

Мария ПЕТКОВА

Последни публикации