Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Последната нощ“ не е върхът на криминалния жанр, но си струва да го гледате

„Последната нощ“, 2023, Италия, сценарист и режисьор Андреа ди Стефано, продуценти: Даниел Кампос Павончели, Марко Коен, Марко Коломбо, Фабрицио Донвито, Бенедето Хабиб, Габриеле Бебе Морати; оператор Гуидо Мичелоти, музика Санти Пулвиренти, в ролите: Пиерфранческо Фавино, Линда Кариди, Антонио Джерарди, Франческо ди Лева, Камила Семино Фавро.

Толкова много филми излизат по екраните напоследък, че не смогвам да гледам всички. Този е жанров и е за по-широка аудитория. Нощно Милано. Лейтенант Франко Аморе (Пиерфранческо Фавино), заместник-шеф на полицията, е на 55, но се пенсионира. Доста по-младата му енергична съпруга Вивиана (Линда Кариди) организира в дома им парти по този случай. Франко се прибира, изненадата е факт, само че шефът му звъни и моментално трябва да излезе. Тази последна нощ от 35-те години стриктна служба се оказва повратен момент в живота му.

Разказът се връща две седмици назад. Партньорът на Франко и най-близък приятел Дино Руджери (Франческо ди Лева) е самотен баща със синче, за което се грижи всеотдайно. Заплатите в полицията не стигат. Козимо (Антонио Жерарди) е братовчед на Вивиана и мафиот. Предлага на Дино сделка със съмнителни китайци. Той въвлича Франко. Но уж става дума за превозването на един китаец, се оказва, че е тя – надута и неприятна – и има бодигард. В заплетената история се намесват и карабинери. Престрелка. Жертви. Франко се чуди какво да прави. И напрегнатото действие се развива тъкмо в нощта преди пенсионирането. В него е въвлечена и Вивиана – смела и амбициозна. За разлика от честния и смазан Франко, тя, слушайки инструкциите му, се справя перфектно в комплицираната ситуация. Намесени са диаманти.

Снажният и обаятелен Пиерфранческо Фавино с красива усмивка е почти неизменно в кадър – героят му е добряк и смелчага, за когото достойнството, принципите и приятелството са най-ценното на света, но е забъркан в каша… Той е сред най-сниманите и обичани италиански актьори в момента, познат на български екран с „Колибрито“ (2022), „Най-хубавите години“ (2020), „Мускетарите на краля“ (2018)… Предстои да го видим в новата екранизация на „Граф Монте Кристо“, а на фестивала в Кан ще бъде член на журито.

Линда Кариди не е красавица. Дори не бих я определила като очарователна, но е чудна характерна актриса – както е второстепенен персонаж, героинята й в един момент овладява положението.

Италианците са майстори на криминалното/полицейско кино с психологическа задълбоченост. Достатъчно е да напомня Дамиано Дамиани, Пиетро Джерми, Марко Белокио или Джузепе Торнаторе… И Андреа ди Стефано (1972) – опитен сценарист и актьор, познат от „Девет“ (2009), „Яж, моли се обичай“ (2010) или „Животът на Пи“ (2012) – в четвъртия си режисьорски филм съумява да изгради разказ колкото гъст на ситуации, толкова и взрян в преживяванията на главния герой. Много важен аспект от харизмата на филма е визията – снимал предимно през нощта, операторът Гуидо Мичелоти е успял да създаде злокобна атмосфера. Е, „Последната нощ“ не стига до върховете на жанра, но няма да си изгубите времето, ако го гледате.

И все пак не пропускайте бисерите „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс, за които вече съм писала във „Филтър“.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации