Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Актьор с „Оскар“ връчва награда на церемонията за „Икар“-и

Националните награди за сценични изкуства „Икар“ ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в Народен театър „Иван Вазов“ тази вечер, на Световния ден на театъра.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории.

Стелиян Радев и Катрин Гачева ще са водещи на церемонията. Младите актьори ще изпълнят и музикални откъси, заедно с дамския етно хор „Вакари“.

Гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа „Канетикс“ и жената-каучук Сирма Добрева. Актьорът Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията. Той имаше роля в наградения с „Оскар“ филм „Зелената книга“.

 

Три са специалните награди, които се присъждат: на доц. д-р Биляна Томова (за постижения в преподавателската дейност), на сценографа Вечеслав Парапанов (за чест и достойнство) и на актрисата Мария Каварджикова – за изключителен принос към българския театър.

Събитието е част от XIX издание на Софийския театрален салон, който тази година се провежда под мотото „Бойно поле за действие“.

Приходите от продажбата на билети са предназначени за здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти.

Последни публикации