Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Проф. Чавдар Славов събира „Женски образи“

 

Графичната колекция „Женски образи“ на проф. д-р Чавдар Славов ще бъде представена в софийската галерия „Васка Емануилова“ от 28 март до 21 април.

Експозицията включва около 40 творби, изпълнени в различни техники на графичното изкуство – гравюра, литография, офорт, акватинта, мецотинта, суха игла, сериграфия.

От галерията припомнят, че преди десет години в Софийската градска художествена галерия за първи път са представени избрани творби от графичната колекция на проф. Чавдар Славов, която обхваща над 200 произведения на графици – от творци, превърнали се в класици, до съвременни художници. „Неговата колекция е и една от най-големите частни сбирки на съвременна българска графика. В нея присъстват произведения на известни автори, много от които представени с най-значимите си постижения, както и редки образци и лимитирани тиражи. Оттогава до днес мисията на проф. Славов да популяризира изкуството на графиката не е спирала“, отбелязват те.

Настоящата изложба в галерия „Васка Емануилова“ представя част от тази сбирка през образа на жената, казват организаторите. „Откриваме я между натурата и въображението като муза, модел, пазителка, майка, тотем. Ликът ѝ присъства и в портретния жанр. Тя е екзотична принцеса или мома, българка или събирателен персонаж. В тези изображения има нещо общо и то е усещането за непреходност. Образ, превърнал се във вечен“, допълват те.

Сред представените автори са графици от различни поколения – Златка Дъбова с гравюрата „Оброк“ и Карл Йорданов с офорта „Голо тяло“ (1957). Румен Скорчев с част от серията „Кутията на Пандора“ VI (2000), Иван Ненов с работата „Перачка“ (1974), Светлин Русев с „Българка“ (1979) и „Акт“ (2008), Светозар Бенчев с „Обект I (Нова камера обскура)“, Иван Нинов с графиката „Портрет“ (1972), Нина Ковачева с „Жена с птица“ (1986), Борислав Стоев с „Женственост“ (1983), Захари Каменов с „Дует“ (1988), Андрей Даниел с литографията „Японска стая“ (2002), Димо Колибаров с творбата „Отражение“ I (2016), както и графики на Владимир Чукич и др. Сред тях срещаме и различни рисунки като „Майка“ на Александър Денков и „Композиция с две фигури“ на Димитър Казаков – Нерон.

Показани са и по-млади графици като Веселин Дамянов – VES. В изложбата е включена и една от последните сухи игли на Петър Чуклев – „Античен мотив II“ (2022). Рядка и ценна е и литографията „Метавселена“ на Атанас Яранов, както и ранна работа на Милко Божков – „Жена с обръч“(1981) изпълнена в офорт и акватинта.

Повече от 40 години проф. д-р Славов се посвещава на страстта си към черно-бялото изкуство. Определя себе си като „ценител на изкуството“ и е приел като мисия популяризирането на българското графично изкуство както у нас, така и по света чрез своите пътувания и участия в голям брой международни конгреси и медицински форуми, свързани с професията му.

Последни публикации