Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Rolling Stones направиха албум, който ще искате да пуснете повече от веднъж (видео)

„2023 година е и Rolling Stones направиха албум, който ще искате да пуснете повече от веднъж!“  – сп. Ролинг Стоунс. Легендите издадоха новия си албум Hackney Diamonds на 20 октомври.

Без да броим записа с блус кавъри от 2016 г., последният път, когато Rolling Stones ни завещаха албум с нови парчета, беше по време на президентството на Джордж У. Буш. Очакванията оттогава са големи.

Hackney Diamonds не е просто още един нов албум на Stones, а жизнен и изключително енергичен. Китарите на Кийт Ричардс и Рон Ууд са чисти, прогонено е мърлявото дрънкане от миналото. В зависимост от песента, Мик Джагър звучи рязко, раздразнено, нуждаещо се или безразлично. В текста се долавя по-ясно изразен британски акцент. В избухливия сингъл „Angry“ той „изплюва“: „Не е валяло от месец, реката е пресъхнала/Не сме правили любов и искам да знам защо.”

В началото на септември „Ролинг Стоунс” представиха първия сингъл от новия албум – Angry. Последва и втори, с участието на Лейди Гага и Стиви Уондър. В албума участват още Пол Маккартни и Елтън Джон.

 

Две от песните в албума са записани преди смъртта на барабаниста Чарли Уотс през август 2021 година. Към края на „Live by the Sword“ с Уотс, Джагър изръмжава, докато звукът от китарите се „разкъсва“ около него и едва ли бихте си помислили, че е 21-ви век. Парчето „Mess It Up“ заварва Джагър неудобно да се опитва да се свърже с всеки под 30, който едва ли е чувал за Стоунс: „Споделяш снимките ми с всичките си приятели/Публикуваш ги там, няма смисъл“, мърмори той. Комбинацията от неговото бързо изказване и ударния замах на Уотс издига песента.

В албума Hackney Diamonds Джагър се отдава на собствени моменти на съзерцание. „Улиците, по които ходех, са пълни със счупени стъкла/И навсякъде, където погледна, има спомени от миналото“, пее той в „Whole Wide World“, която споява зигзагообразни китарни партии с текстове, предназначени да ни разказват за трудни периоди. Търсейки да избяга от всичко това в парчето с кънтри звучене „Dreamy Skies“, той копнее за отминали времена.

В „Bite Your Head Off“, която се усеща като актуализация на „Get Off My Cloud“ Джагър беснее: „Не съм на каишка/Е, аз не съм на верига…“ Със сравнително ненатрапчив бас в парчето се включва Paul McCartney, а рейвът на Ричардс и Ууд в края прилича на изживяване в увеселителен парк . Джагър и Ричардс звучат сякаш са сами, свирейки „Rollin’ Stone“ на Мъди Уотърс, тук наречен „Rolling Stone Blues“.

Независимо дали това е последният им албум или не, може би песни като „Bite Your Head Off“ са начинът, по който искаме да ги запомним.

 

 

 

Последни публикации