Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

12 скулптури на Вежди Рашидов в двореца „Пинятели“в Барселона

На 20 март 2024 г. в Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца „Пинятели“ в центъра на Барселона се открива представителна изложба от 12 скулптури на Вежди Рашидов и 12 платна на Захари Каменов.

Това е най-старата професионална галерия в Испания, основана е през 1881 година. Кралският артистичен кръг /признат през 1916 г. от крал Алфонсо 13-ти като организация за развитие на изкуството/ представя в Галерията изложби на утвърдени художници от цял свят. Съвсем наскоро тук бяха показани експозиции с творби на Алфонс Муха и Марк Шагал.

Вежди Рашидов е носител на златния медал на Кралския артистичен кръг – отличието му бе връчено през 2021 година. Той е и почетен член на Съюза на испанските художници.


Една от скулптурите, която е сред акцентите на изложбата, се нарича „Сънят на Гауди“. Образът на прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала „Саграда Фамилия“ е изваян от Рашидов по оригинален начин. Захари Каменов се представя на изложбата с живопис под надслов „Биологично равновесие“.

„Малко са творците, които имат честта да бъдат поканени в такова авторитетно пространство, каквото е Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца „Пинятели“ в Барселона. За мен е удоволствие да представя своята държава там, където са създавани имена като Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро – автори, които са поставили жалоните за естетичния пластичен вкус на света“, заяви Вежди Рашидов.

Последни публикации