Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Британският дизайнер Фийби Файло се завърна

Британският дизайнер Фийби Файло се завръща с дългоочаквана първа собствена колекция.

 

Бившият творчески директор на Céline отново показва семплата елегантност, която й спечели заклети фенове, на астрономически цени. Това е най-обсъжданият момент в света на модата досега: шест години след като напусна модна къща Céline, уважаваната британска дизайнерка Фийби Файло се завърна с първата си собствена колекция.
В понеделник феновете ѝ най-накрая видяха за първи път дрехите, които като цяло отразяват сдържания, семпъл, но изключително стилен начин на обличане, който тя е представя. Любителите на нейното творчество – известни като „филофили“ дълго време бяха в напрежение. През 2021 г. беше обявено, че тя се завръща с едноименна марка. През юли тази година уебсайтът ѝ покани феновете да се регистрират в списък за изпращане на писма. След това по време на седмицата на модата в Париж миналия месец Фило обяви, че завръщането ѝ е насрочено за 30 октомври.

Нейната семпла елегантност й спечели запалени почитатели по време на работата й като творчески директор на френската къща Céline – позиция, която тя заемаше в продължение на повече от десетилетие. В тази колекция този нейн стил е в пълна си сила – класически кройки и приглушени цветове. Има поло с висока яка, идеално за прибиране на косата – стайлинг трик, който Фило препоръчва, заедно с мокасини с архитектурни токчета, квадратни пръсти и блейзери от мохер вълна. Но има и някои по-смели модели, сред които са вълнени панталони с висока талия и ципове по цялата дължина на крака, които според уебсайта могат да се носят разкопчани (вече са разпродадени).
Палтото, изработено от вискоза, има силует, който не се различава от този на типа палта „Голямата птица“, с цялостна бродерия и удължени ръкави тип „камбанка“. Коженото яке бомбър с капси и щръкнала яка със стойка е визия, която в по-малко умели ръце би могла да излезе малко Хелоуинска.
Цените са астрономически: 5900 паунда за кожено яке с прикрепящ се шал; 12 000 паунда за двулицево палто от каракул; 6200 паунда за голяма шоколадовокафява чанта; 700 паунда за чифт клинове. Бяла тениска – безспорно много елегантна – за 800 паунда. Но някои артикули вече са разпродадени, включително колие, което повтаря думата „Мама“ отново и отново, от сребро, което вече не може да бъде ваше за повече от 3000 паунда.

Отчасти това се дължи на ограничените тиражи, които тя е произвела. Първата ѝ колекция е от 150 стила, които ще бъдат пуснати в продажба от сега (тя се нарича А1) до средата на декември. Средно от всеки артикул са произведени не повече от 100 бройки. Част от причините са свързани с устойчивостта.

Пускането на колекцията е придружено с изявление: „Нашата цел е да създадем продукт, който да отразява трайността. Бизнес моделът на Фийби Файло е проектиран така, че да създава отговорен баланс между производството и търсенето. За нас това означава да произвеждаме значително по-малко от очакваното търсене. Това вероятно дори ще засили ентусиазма и любопитството, които и без това са на висота.

Последни публикации