Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Мюзикълът „Звукът на музиката“ с премиера в София

Мюзикълът „Звукът на музиката“ ще бъде представен на сцената на Софийска опера и балет на 9 януари 2024.

“Звукът на музиката“ е мюзикъл по музика на Ричард Роджърс и текст на Оскар Хаместейн II, по едноименната книга на Хауърд Линдзи и Ръсел Краус. Сюжетът се основава на мемоарите на Мария фон Трап от 1949 г. „Историята на певците от семейство Трап“. Действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938 г., Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата. Много песни от мюзикъла са станали стандарти, включително „Do-Re-Mi“, „My Favorite Things“, „Edelweiss“, „Climb Ev’ry Mountain“ и заглавната песен „The Sound of Music“.

Оригиналната продукция на Бродуей, с участието на Мери Мартин и Теодор Бикел, стартира през 1959 г. и спечели пет награди Тони, включително за най-добър мюзикъл, от девет номинации. Първата лондонска постановка е в Palace Theatre през 1961 г. Оттогава до днес мюзикълът се радва на множество постановки по целия свят.

Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди Оскар, включително за най-добър филм.

„Звукът на музиката“ е и последният мюзикъл на тандема Роджърс и Хамерстейн, тъй като Хамерстейн умира девет месеца след премиерата на Бродуей. Двамата създават повече от 10 мюзикъла, сред които „Оклахома“, „Южният Пасифик“, „Кралят и аз“, „Пепеляшка“. За своите творби двамата печелят 37 награди Тони, 15 награди Оскар, 2 награди Пулицър, 2 награди Еми и 2 награди Грами.

Вижте тук програмата на Софийска опера и балет

Последни публикации