Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Непоносимо дълги прегръдки“ от Иван Вирипаев

Две млади двойки – Чарли и съпругата му Моника и случайно запозналите се Еми и Крищоф – откриват, че животите им са свързани с мистериозно извънземно същество. Всеки един от тях е в трудна ситуация, в която светът около него не го приема, а и те изобщо не разбират този свят. Спасението идва под формата на извънземен глас, който предлага на всеки от тях шанса да потегли към друга галактика. Пиесата, която ще се играе на 27 декември в Топлоцентрала, засяга социално актуалната тема за миграцията и изследва духовния и чувствен опит.

Това е първа постановка в България на тази пиеса на един от най-интересните, еуфорични и популярни съвременни драматурзи – Иван Вирипаев. Това е и първа среща с драматургията на Вирипаев на режисьора Крис Шарков, изследващ в редица досегашни спектакли, проблемите на съвременния човек.

Автор на повече от 20 пиеси, влезли в репертоара на над 250 театъра по цял свят, Иван Вирипаев е един от най-известните и поставяни съвременни драматурзи. Театралният му път започва с диплома по актьорско майсторство от Театралния институт в родния му град – Иркутск. През 2001 г. се установява в Москва, където завършва Театралния институт „Шчукин”. Участва в основаването на алтернативното театрално пространство „Театр.doc”, открито с пиесата му „Кислород”, която има огромен успех и веднага е обявена за манифест на новата руска драма.

Поради категоричните антивоенни позиции на Вирипаев днес пиесите му са забранени в Руската федерация, а самият той живее и работи в чужбина.

 

Последни публикации