Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Райна Кабаиванска чества 90 години с „Аида“

Софийската опера започва годината, в която световната прима Райна Кабаиванска ще чества 90, с бляскав спектакъл на „Аида“. В него ще участват ученици от майсторските класове на знаменитото сопрано в Нов български университет.

Египетската история на гениалния Джузепе Верди се завръща на първата ни класическа сцена с представления на 25, 26, 27 и 28 януари. Артистите, стипендианти в дарителския фонд на Кабаиванска, са от най-ярките млади и нашумели имена. Витория Йео, София Соловий, Андреа Каре, Давиде Риу, Вероника Симеони, Ана Виктория Питс, южнокорейска сензация Хе Канг, Костадин Мечков и Божидар Божкилов са в главните роли на Аида, Радамес, Амнерис, Амонасро, царят на Египет, жреца Рамфис. Диригент ще бъде Паоло Андреоли. Постановката е на Уго де Ана – един от корифеите в жанра. Неговата режисура е забележителна със свободата, която той дава на артистите – според Уго де Ана те са пазители на традицията, но не и нейни заложници. Неслучайно той превръща „Аида“ в модерна интимна драма, в която героите сложно преплитат отношения, страсти и социални рефлекси.

Първата премиера на „Аида“ е в края на 1871 година в Кайро – но не за откриването на Суецкия канал, както гласи познатата версия, а за новата опера в египетската столица. Биографи на Верди дори назовават цената на изпълнената от него поръчка – 150 000 златни франка. Костюмите и декорите са изработени в Париж. Губернаторът и модернизатор на Кайро Исмаил Паша удовлетворява всички желания и дори капризи на Верди, но въпреки това авторът не се появява на представлението в Северна Африка. За истинската премиера на творбата си италианецът брои първото изпълнение на „Аида“ в „Ла Скала“ в Милано на 8 февруари 1872 година. Тогава самият той е на диригентския пулт – след оглушителните овации на финала излиза да се поклони десетки пъти. Меценати му подаряват палка от слонова кост с диамант под формата на звезда с името Аида, инкрустирано с рубини и други скъпоценни камъни. Реликвата днес е в музея на култовия храм на белкантото.

Със спектаклите на „Аида“ официално стартира годината на Кабаиванска – поредица от събития под егидата на Нов български университет. Аплаузите за възпитаниците й избухнаха още в края на декември, когато трима от тях – Витория Йео, Андреа Каре и Александрина Михайлова, пяха на прекрасен концерт в зала „България“. Райна Кабаиванска беше в публиката, която няколко пъти я приветства с продължителни ръкопляскания. В празниците за юбилея се присъединяват оперите на София и Пловдив, Софийската филхармония, културните ни центрове в Париж и Лондон, Театро „Лучано Павароти“ в Модена, Театро „Масимо“ в Палермо и още институции и организации, допълват от НБУ.

Последни публикации