Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Синът на Калоянчев ще играе баща си в нов филм

Синът на легендарния Георги Калоянчев – Ивайло, ще го играе в новия документален филм „Калата“, разкри продуцентът Христо Христов. На 13 януари се навършват 99 години от рождението на великия актьор и по този повод лентата излиза на екран в Дома на киното. Премиерата е на 15 януари от 17,30 ч.

„Оказа се, че много от младите студенти по актьорско майсторство не знаят известните ни стари творци. Точно с тази идея за памет направих последния си филм за Парцалев, сега за Калата, а наскоро спечелих финансиране от документалната сесия за филм за Георги Георгиев-Гец. Снимките бяха около два месеца с малки прекъсвания. Ивайло Калоянчев е като водещ, той играе и себе си, и баща си, направихме нещо като полувъзстановки, интересни детайли станаха“, сподели продуцентът Христо Христов.

 

Пред камерата на оператора Мартин Венец Димитров застават някои от колегите, които са работили с Калоянчев, като Славчо Пеев, Мария Статулова, Павел Поппандов, Мария Стефанова, проф. Пламен Марков, Здравко Митков, Калин Сърменов.

Повечето от снимките са били в Сатиричния театър, на който Калата е един от основателите. „Има и кадри от бургаския театър, където Борето Чакринов разказва за началото на кариерата му. Той щеше да идва в София, но е в болница в момента и няма да може да дойде за премиерата. Ники Урумов също няма да успее да присъства, че има представление“, сподели още Христов.

Той призна, че не е изненадан от разказите на артистите, тъй като е от 40 г. в бранша и за много от историите е чувал, а на други е бил свидетел.

„Работихме заедно по филма „Бай Ганьо“ на проф. Иван Ничев– той също участва. Останах силно впечатлен от професионализма му – вече беше над 60-годишен, а тичаше като младо момче след влака, такъв всеотдаен беше“, добави продуцентът.

Режисьор е Станислава Калчева, която е автор на сценария заедно с Пенчо Ковачев.

Източник: „Телеграф“

Последни публикации