Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Рембранд фест“ в Софийския университет

В Софийския университет се проведе „Рембранд фест“. Събитието беше посветено на един от най-великите художници в европейското изкуство – нидерландецът Рембранд ван Рейн.

Домакини на събитието бяха Европейският център за културен диалог, както и Културният център на Софийския университет и “Уни Арт Галери“. Модератор на част от беседите беше д-р Тодор Петев – изкуствовед и преподавател по Изкуствознание в НБУ.

Видяхме и изложба, организирана от студенти и галерия „Уни арт“ към Нов български университет, която представлява хелио-гравюри, високо качествени репродукции по Рембранд и в момента е изложена в галерията.

„Рембранд фест“ се фокусира върху 4 различни диалога.

В два от тях присъстваха на живо уредници от Райс музея от Амстердам, които се опитаха да свържат Рембранд с нашето настояще, да разкрият специфични проблеми по изследванията на художника, по излагането и подготвянето на изложби за него.

В другите два диалога събеседници бяха Боряна Кацарска, Явора Петрова и Ясен Захариев. Те изложиха гледните точки на един поет и преводач, на една художничка и на един философ за Рембранд. Всеки от тях се опита по един различен начин да види наследството на Рембранд и неговото значение днес.

“Рембранд е един от художниците свързващи се с различни периоди във времето и са актуални за различни поколения. От тази гледна точка, потърсихме културен, образователен и социален контекст, някаква връзка с Рембранд.

За мен това, което го прави най-интересен, е способността да предизвиква рефлексия, да провокира не просто вниманието, а една рефлексия върху живота и житейските крайности и това го постига много умело, чрез различни формални средства – тъмнина, светлина, видимото и невидимото, един художник, който отключва въображението и емпатията на зрителя и това го прави един от най-значимите художници“, разказа още изкуствоведът Тодор Петев пред БНР.

 

КОЙ Е РЕМБРАНД?

Рембранд Харменсон ван Рейн (на нидерландски: Rembrandt Harmenszoon van Rijn) е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история.
Роден е на 15 юли 1606 г. и умира 4 октомври 1669 г.
Творческата му дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем, известна като Нидерландски златен век. Стилът на Рембранд, макар и в много отношения противоположен на преобладаващия по това време в голяма част от Европа барок, също се характеризира с извънредно изобилие и новаторство.

В младостта си Рембранд постига успех и известност като портретист, но по-късно в живота си се сблъсква с лични нещастия и парични затруднения. Независимо от това неговите гравюри и картини остават известни през целия му живот, репутацията му като художник не спада и той става учител на много значими нидерландски художници от следващото поколение.Най-големите творчески успехи на Рембранд са видими в портретите на негови съвременници, автопортретите и илюстрациите на библейски сцени. Поредицата негови автопортрети образуват уникална и интимна биография, в която художникът се анализира без суета и с крайна откровеност.

В своите картини и гравюри Рембранд показва познаване на класическата иконография, която видоизменя според своя собствен опит. Така изображенията на библейски сцени са формирани от познанията му за съответния текст, разбирането му на класическата композиция и личните му наблюдения на живота в Амстердам с неговата значителна еврейска общност.

 

Последни публикации