Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Ще видим „Баш майстора завинаги“ пред Народния театър

Уникална изложба ще бъде открита пред Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Експозицията е в памет на големия актьор Кирил Господинов и по случай 90 години от рождението му.

Това съобщи пред bgart.bg Веси Господинова, дъщеря на емблематичния артист.

„Все още не е уточнена датата за откриването на изложбата. Надявам се да се осъществи до май. Татко е роден на 24 май 1934 г.

Не е трудно да се разнищи една легенда, невъзможно е. Също така и много опасно, защото всеки, който е гледал филмите на Кирил Господинов, го възприема по различен, свой, много личен начин.

И аз, макар и наследник на титана, нямам правото да развенчавам или да развалям магията. Ще бъдат изложени непоказвани фотоси, които са правени по време на снимките на поредицата „Баш майстора“.

Ще можем да видим и снимки от участия на Господинов в други изключително популярни филми като „Тримата от запаса“, „Шведски крале“, „Момчето си отива“…

Освен платната с воден знак „Баш майстора завинаги“, донесох и много лични вещи, писма и една моряшка фланелка, отпреди повече от 30 години. Тази малка история с раирания артефакт се превърна в център на работата ми. Намерих и партньори и хора, които вярват в това, което правя. Сила ми дават десетките поздрави, покани за гостуване и любов“, уточни Господинова.

Веси разказа и интересни моменти от етапа на подготовка на изложбата:

„Имала съм щастието да се родя в семейството на две велики личности – проф. Мирослава Кортенска и Кирил Господинов. Никога не съм очаквала да достигна тяхното ниво. Майка ми, освен че е един от най-добрите изследователи на творчеството на П.К. Яворов, имаше и много чепат характер. Този характер я вкарваше в различни „филми“ и ситуации.

Когато майка беше в кома, на апаратно дишане, почнах да получавам на нейния адрес писма по едно дело, което тя води срещу Христо Мутафчиев. Много се притесних, бях в този момент сама, с двете ми деца, нямах големи финансови възможности. Обадих му се на Ицо, казах му как стоят нещата, така и така, разбрахме се по човешки. Знаете ли какво ми каза Мутафчиев: „Всичко вече е забравено! Ако някой те осъди по това дело, идваш в моята гримьорна. Аз ще ти възстановя парите.“

 

В този тежък за мен момент, когато знаех, че мама си отива, получих подкрепа от такава личност.

След което минаха година, година и половина. Казах си: „Трябва да се направи нещо стойностно в памет на баща ми. Нещо, което да надхвърля направеното досега в тази насока – изложбите, книгите, срещите с публиката…И се престраших и отидох при Мутафчиев, за да му подаря моите 2 книги.

Разказвам тази история, защото аз успях да превъртя много сериозно Вселената. Прескочих омрази и заблуди. До края на дните си ще бъда благодарна на професорката. Но защо децата трябва да изплащат чужди грехове?

В лицето на г-н Мутафчиев намерих достоен съратник в достойното отразяване на 90-годишнината от рождението на тате – 24 май 1934 г. Вече пети месец душата ми буквално пее. Всичко може да се прости, всичко може да се преодолее. Сигурно много приятелки на майка ми ми се сърдят сега, когато четат това, но няма да тръгна назад. С Мутафчиев сме съмишленици в една благородна кауза.

Много съм благодарна, че екипът на СБА ми се довери изцяло. След това се надявам да гостуваме с експозицията „Баш майстора на екскурзия“ пред библиотеката в Айндховен, Амстердам, Хага, Берлин. През юни предстои фестивал на българската книга в Брюксел, където също ще имам удоволствие да участвам.“

 

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНО ГОЛЯМО ИНТЕРВЮ С ВЕСИ ГОСПОДИНОВА ВЪВ В. „ФИЛТЪР“ И filternews.bg!

Милен ДИМИТРОВ

 

Последни публикации