Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Убийците на цветната луна“ – пореден шедьовър на Скорсезе (видео)

Филмът е микс от драма и зловещ уестърн, в който индианците стават жертви на алчни бели пришълци

Геновева Димитрова

„Убийците на цветната луна“, 2023, САЩ, режисьор Мартин Скорсезе, продуценти: Дан Фридкин, Мартин Скорсезе, Даниъл Липи, Брадли Томас; сценарий: Ерик Рот и Мартин Скорсезе по книгата „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР” на Дейвид Гран; оператор Родриго Прието, художник Джак Фиск, костюми Джаклин Уест, музика Роби Робъртсън, в ролите: Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Лили Гладстоун, Скот Шепърд, Брендън Фрейзър и други. Показан на Cinelibri, по екраните от 20 октомври 2023

Всяка секунда от този 206-минутен филм си струва да се види. На 80 Мартин Скорсезе е невероятно енергиен. И феноменално се гмурва в уестърна. След като в гангстерската сага „Ирландецът“ (2019) за първи път намеси в мръсните дела на мафията и профсъюзния лидер Джими Хофа, и политиката – конкретно фамилията Кенеди, в „Убийците на цветната луна“ изважда на показ безчинствата на белите върху коренното население на САЩ. Създаден по документалната книга на журналиста от The New Yorker Дейвид Гран, филмът е микс от драма и зловещ уестърн, където човешката алчност стига до историческа проекция на националния срам.

Индианците от племето осейджи са натирени в Оклахома , където е най-неплодородната земя. Но в началото на ХХ век там бликва нефт и те стават неимоверно богати. През 1921 година в Оклахома пристига светлоокият Ърнест с почти обратна захапка (Леонардо ди Каприо), посрещнат от влиятелния си вуйчо (Робърт де Ниро) – бял пришелец и собственик на огромна ферма, който общува с вождовете на осейджите и говори езика им. Братът на Ърнест Байрън (Скот Шепърд) е дясната му ръка. Ърнест е участвал в Първата световна война, бил е пехотинец и готвач. Той е глуповат, амбициозен и опасно податлив на манипулация. Започва да кара такси. Влюбва се в богатата, сдържана и интелигентна осейдж наследница Моли (Лили Гладстоун). Женят се. Раждат им се деца. Постепенно Ърнест е въвлечен в пъкления план на вуйчото – жените от семейството на Моли умират една след друга. През 1921–1922 са убити и други индианци. Полицията си трае. Вуйчото, наричащ себе си „крал”, е недосегаем. А когато непримиримата Моли, болна от диабет и инжектирана с новото лекарство инсулин, стига чак до президента на САЩ, Ърнест е принуден да я усмири, тровейки я всекидневно. Най-сетне заради убийствата идват представители на току-що сформираното ФБР. Виновниците са наказани, както съобщава в ироничния епилог самият Скорсезе. Във всичките си филми, независимо дали става дума за биография или за измислен персонаж, той се занимава с човешките колизии в екстремни ситуации. Скорсезе е от най-класните и последователни изследователи на жестокостта и насилието на екрана. За трети пореден път в мащабен филм се опира на литературен първоизточник – „Мълчание” (2016) е по едноименния роман на Шюсаку Ендо, „Ирландецът“ е по книгата на Чарлз Бранд. И след като човек е изгледал „Убийците на цветната луна“, проумява, че и двата са били подстъпи към този. Разказът се стеле величествено. Рядко се мярва флашбек. Диалозите са и остроумни, и стройни. Визията е и в цвят, и в черно-бяло (имитация на архивни документални кадри). Виртуозният мексиканец Родриго Прието не работи за първи път със Скорсезе, но тук камерата му е умопомрачителна. Пейзажите, портретите, колоритът, прахолякът, калта, тъмнината, нефтът, кръвта, смъртта, индианските ритуали се гонят из подсъзнанието дълго след прожекцията. Разбира се, за великолепната, автентична среда значима роля имат художникът Джак Фиск и художничката по костюмите Джаклин Уест – прочетох, че е предложила на Скорсезе към 1000 индиански одеяла. И пестеливата, но разнообразна музика е мощна.

И актьорите, както обикновено при Скорсезе, са умопомрачителни – Леонардо ди Каприо е захвърлил всякаква суета и класно-смръщено се надиграва с великана Робърт де Ниро. Лили Гладстоун е непроницаемо събрана и монолитна. Скорсезе е успял да заснеме и напълнелия за „Китът“ (2022) Брендън Фрейзър като нелеп адвокат.

В чуждите медии вече се появиха оценки за филма като „шедьовър“. Не обичам тази дума. Но съм уверена, че след време „Убийците на цветната луна“ ще бъде споменаван като шедьовър.

Последни публикации