Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

В очакване на Wednesday

Феновете на Wednesday тръпнат в очакване, кога ще бъде точната дата на премиерата на новия сезон на сериала. Създателиту му споделиха през януари, който се превърна в едно от най-гледаните предавания на Netflix за всички времена – да не говорим за 12-те номинации за „Еми“, които получи.

Wednesday е мрачно – комичен драматичен сериал, в чийто център е Wednesday Addams – героиня, която се появява в различни филми и телевизионни предавания за семейство Addams.

Когато Wednesday дебютира през есента на 2022 г, никой не очакваше, че сериалът ще потръгне по начина, по който го направи. След дебюта си на 23 ноември сериалът бързо се изстреля на върха на класацията Топ 10 на Netflix в десетки държави, като Netflix изтъкна, че повече от 50 милиона домакинства са гледали 341,23 милиона часа от сериала по време на първата му седмица през платформата.

С течение на седмиците сериалът набира още по-голяма популярност, превръщайки се в незабавен хит за Netflix, издигайки кариерата на Джена Ортега, актрисата която играе главната героиня, на съвсем друго звездно ниво. Макар че първият сезон веднага се хареса от публиката, на Netflix отне повече време от очакваното, за да направи втори сезон. Но добрата новина е, че вторият сезон официално е почти тук!

На 6 януари 2023 г. Netflix пусна видеоклип, в който Джена Ортега в ролята на Wednesday казва по повод клипчета в интернет на хора, които повтарят нейни движения и реплики, и кадри от срещи с фенове по улиците: „През последните няколко седмици бях преследвана, преследвана и имитирана милиони пъти в интернет. Това беше чисто мъчение. Благодаря ви.“ Също така тогава Netflix обяви: „Предстоят още страдания. Световният феномен ще се завърне за втори сезон.“

Първият сезон се състои от 8 епизода и проследява първата година на Wednesday Addams като ученичка в академията „Невърмор“. Първата глава от историята на Wednesday описва опитите й да овладее и да се научи да контролира способностите си, да предотврати чудовищно убийство, което тероризира местния град, и да разреши свръхестествената мистерия, в която са въвлечени родителите й отпреди 25 години – и всичко това, докато героинята се намира в една оплетена любовна история с други персонажи от Невърмор.

Джена Ортега, снимка: Нетфликс

Финалът на сезон 1 завърши с множество загадки и неочаквани обрати, така че определено има още какво да се разяснява и има много въпроси, които трябва да получат отговор – във втория сезон. Едно от нещата, които създателят на сериала Милар иска да добави повече във втория сезон, е самото семейство Адамс. В разговор с TV Line той казва: „Чувствахме, че само сме докоснали повърхността с тези герои, а актьорите са толкова невероятни в тези роли. Катрин, според мен, е емблематичната Мортиша. Връзката между Wednesday и Мортиша също е от съществено значение за сериала, а идеята, че Wednesday се опитва да си проправи собствен път извън семейството, е важна.“  Той добавя: „Определено“ искаме да представим семейството, както направихме този сезон, в няколко епизода, ако се стигне до втори“. В разговор с The Hollywood Reporter Милар разказва и за това как се надяват да продължат „вдъхновяващия“; характер на Wednesday като тийнейджърка.

Той добавя: „Освен това сме бащи на четири дъщери. Така че определено сме черпили и от този опит и мисля, че определено сме се вдъхновили да напишем или да намерим героиня тийнейджърка като тази, която е толкова рядка, която е толкова самоуверена, грамотна, умна, странна и не се извинява за всички тези неща. Често тийнейджърките могат да започнат като грозно пате и да разцъфнат в лебед, докато тук Wednesday е напълно оформена. Мисля, че това е толкова невероятен модел за подражание. Толкова е рядко да се види такава тийнейджърка. Освен това Гоф и Милър се заканиха, че е възможно да продължат да изследват темата за женските приятелства в бъдещ втори сезон. В разговор с The Hollywood Reporter Гоф казва: „Искаме да изследваме и усложним всички тези взаимоотношения занапред. Училището беше затворено, когато те си тръгнаха, което ни даде много възможности и идеи за втория сезон, и мисля, че това е нещо, което сме развълнувани да изследваме“.

Wednesday и нейната дясна ръка Тинг ще се завърнат за втория сезон. Но освен тях официално са потвърдили участието си: Ема Майерс, която играе ролята на Енид Синклер, Джой Съндей като Бианка Баркли, Джордж Фармър в ролята на Аякс Пертропол, Найоми Огауа като Йоко Танака, Джейми Макшейн като шериф Донован Галпин, Луис Гузман в ролята на Гомес Аддамс, Исаак Ордонес като Пъгсли Аддамс и Фред Армисен като чичо Фестър. Катрин Зита-Джоунс също така официално потвърди завръщането си в ролята на Мортиша Адамс през юни.

Катрин Зита Джоунс, Снимка: Нетфликс

Почти любовният интерес на Wednesday – Ксавие Торп, изигран от Пърси Хайнс Уайт, също със сигурност ще се присъедини към втори сезон. Отблъснат, но не и забравен, Ксавие може да има шанс сега, когато Тайлър е извън играта. Или всъщност не? Когато за последен път видяхме гаджето на Wednesday, се оказа, че той е злодей и беше задържан, но глухото ръмжене, което издаде в края на първи сезон, може да е подсказка, че ще се завърне в бъдеще. Ако случаят е такъв, напълно може да се очаква Хънтър Духан да скочи обратно в кожата на Хайд за втори сезон.

Засега няма точна дата, кога ще излезне новия сезон на Wednesday, но със сигурност се предвижда за 2024 година. Вече има и официален трейлър, който може да се гледа онлайн. Повече подробности за втория сезон на Wednesday – от информация за кастинга и актьорите до сюжетни тайни – предстои да научим.

Последни публикации