Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Вежди Рашидов подари картина на прочутия цигулар Марио Хосен

Най-новите акварели на известния скулптор са подредени в изложбата „Японска вишна“

Световният български цигулар Марио Хосен се оказа сред първите зрители на „Японска вишна“ – това е логото на изложбата с най-новите му акварели, която Вежди Рашидов представя в своята галерия на „Симеоновско шосе“ 97к.

Елитният музикант, който беше за броени дни в София, се възхити от модерното арт пространство и призна, че отдавна е искал да се запознае с известния скулптор. Рашидов му подари своя творба, на чийто гръб написа „На Марио, за гласа на една цигулка!“.

Хосен успя да разгледа и произведенията на скулптора Бойко Митков от експозицията му „Пълнолуние“.

Васил Стоев, Марио Хосен, Вежди Рашидов и Бойко Митков в галерия Vejdi

Към Вежди и Марио Хосен се присъединиха живописецът Васил Стоев и Бойко Митков – четиримата артисти разговаряха за таланта, за който няма прегради, защото истинският творец е космополитен, а изкуството е огромна сила дори в съвременното свръхтехнологизирано общество.

„Японската вишна е цвят, носещ в себе си радостта от идващата пролет, събуждането на земята и пъстротата, с която предвещава бъдеще и надежди“, обясни Вежди Рашидов. Неслучайно акварелите му излъчват не само романтика, но и изтънчен екзистенциален смисъл.

Акварелът винаги е бил голямата страст на именития скулптор. Някога първото му участие в Парижкия есенен салон като млад автор е именно с акварели. В последните няколко години Вежди Рашидов се отдаде отново на тази техника на „контролирането на стихията“. „Аз се отдадох отново на акварела – той стана част от мен и от моите нощи. Какво прекрасно забавление е да усещаш удоволствието от свободата на израза“, сподели художникът. А японската вишна, която расте в двора на къщата му, всяка пролет му носи ново и ново вдъхновение.

Последни публикации