Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

AC/DC се завръща с европейско турне

AC/DC, легендарната хардрок група, отсъстваща от сцената на Стария континент в продължение на осем години, се завръща за европейско турне през 2024 г.

На микрофона ще бъде титулярният вокалист Брайън Джонсън, който се бе оттеглил по здравословни причини, съобщи сайтът на австралийската група в понеделник, цитиран от segabg.com.

Обикоката е планирана да се състои между 17 май и 17 август. Градовете, в които австралийците ще изнесат концерти, са Гелзенкирхен, Мюнхен, Дрезден, Хохенхайм, Щутгарт, Нюрнберг и Хановер (Германия), Реджо Емилия (Италия), Севиля (Испания), Амстердам (Нидерландия), Виена (Австрия), Цюрих (Швейцария), Лондон (Великобритания), Братислава (Словакия), Десел (Белгия), Париж (Франция) и Дъблин (Ирландия). В някои като Мюнхен, Виена и Лондон са предвидени по две последователни дати.

Турнето се нарича Power Up на името на последния им студиен албум от 2020 г., който се класира на първо място в около двадесет държави след излизането си.

Брайън Джонсън се включва в концертите, въпреки че през 2016 г. беше заменен на сцената зад микрофона от Аксел Роуз от „Гънс ен Роузис“ заради проблеми със слуха (не е изненадващо предвид работната му среда в продължение на няколко десетилетия). 76-годишният Джонсън сега се справя с помощта на най-съвременна слухова апаратура. През 1980 г. той замести първия вокалист на групата, Бон Скот, след смъртта му.

Другата знакова фигура в групата е китаристът Ангъс Йънг, 68 г., все още облечен в ретро училищната си униформа. Той е майсторът на рифовете на стандартите Highway To Hell, Thunderstruck и Back In Black. Йънг позира на корицата на Highway To Hell (1979) с рога – откритие, което все още се използва 45 години по-късно от сувенирната индустрия, свързана с групата.

Неговият брат Малкълм Йънг, съосновател на групата, почина през 2017 г. Неговата позиция е заета от племенника му Стиви Йънг.

След като стана ясно, че Клиф Уилямс се върна само за студийния албум и няма да поеме на път, бандата потвърди, че басист на AC/DC за предстоящото световно турне ще е Крис Чейни (Jane’s Addiction). На мястото на Фил Ръд на барабаните е Мат Лауг.

Гурупата е продала над 200 милиона албума в своята половинвековна кариера. Хитовете им Back in Black, Highway to Hell, TNT, You Shook Me All Night Long оказват влияние върху стотици рок банди през 70-те години. Това европейско турне ще бъде част от честванията за 50-годишнината на AC/DC. Първият концерт на групата е проведен на 31 декември 1973 г. в клуб Checkers в Сидни, Австралия.

През 2010 г. австралийските легенди изнесоха първия си и единствен концерт и у нас.

Последни публикации