Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Аромат на липа“ – несъстоятелен филм, пълен с клишета (видео)


„Аромат на липа“, 2023, САЩ/България, режисьор Сиси Денкова, продуценти: Сиси Денкова, Меган Кей Джордан; сценарий Джордан Трипиър, оператор Паола Трулин, Музика Джонатан Кърксий, в ролите: Иван Бърнев, Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Албена Михова, Йоана Буковска-Давидова, Рени Врангова, Иван Петрушинов, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров, Мария Бобева. По екраните от 27 октомври 2023 г.

Геновева ДИМИТРОВА

По стечение на обстоятелствата предварително знаех, че група прекрасни български актьори са участвали в нискобюджетен и независим игрален филм на сънародничка в САЩ. От екрана е видно, че доста са се забавлявали. А от заглавието лъха на носталгия. Нахъсаният Стефан (Иван Бърнев) пристига в Мемфис като мнозина българи със зелена карта да търси реализация на своята американска мечта. Посреща го лидерът на тамошната нашенска диаспора Георги (Тончо Токмакчиев). Той пуши и не се съобразява със забележките на полицай. Изглежда добронамерен, но е примитив. Оказва се, че е най-успелият от десетината българи, които се събират в дома му. Повечето са маргинали. Стефан е настанен в стая с още един имигрант (Иван Петрушинов). Българите работят, каквото работят, но повечето време пият и купонясват, както могат. Всеки от тях си има своите мотивации и комплекси. Съпругата на Георги Дима (Албена Колева) е гостоприемна, сърдечна кулинарка и домакиня, вечно пренебрегвана от всички. Стефан проумява, че не е толкова лесно да си намери свястна работа. Решава да замине за Чикаго, но нито той, нито зрителите виждаме нещо от прославения от Алеко Константинов град. И Стефан набързо се връща при своите в Мемфис.

Комедията „Аромат на липа“ не е само пълнометражен дебют на Сиси (Цветана) Денкова, а и първият български игрален филм, изцяло продуциран в САЩ. Според режисьорката „Представя идеята за дома – на някаква локация, на някакво място, при някакви хора или самостоятелно. Но всъщност ти не се чувстваш у дома си никъде, ако не го споделяш с някого. Това означава, че идеята за дом принадлежи на някой друг от хората около нас. Ние навлизаме в режим, при който не инвестираме толкова много време и усилия в хората около нас. Това е нещо, което малко ме плаши в забързания начин на живот в Америка“. Отделните епизоди може и да са автентични наблюдения върху поведението на българските имигранти в САЩ, но на екрана стоят повърхностно и фалшиво. И са монтирани като разхлабен пъзел. Повечето актьори играят клишета – или на представата за нашенеца в Америка, или на собствените си телевизионни превъплъщения. Други, като иначе класните актриси Рени Врангова и Йоана Буковска-Давидова, просто не знаят какво да правят с енигматичните си героини. Иван Бърнев отново е прекрасен в ролята на емигрант. Албена Колева е чудна. На моменти филмът е смешен, но най-често е пошъл.

В кратката биография за каталога на фестивала „Златна роза” Сиси Денкова е представена като работила в независимото американско кино. Тогава вероятно е наясно, че, авторите му, от една страна, на воля се гаврят с устоите на САЩ, а от друга – на воля експериментират. И още – за разлика от мейнстрийма, днешните американски независими филми, дори да не са чак толкова нахъсани като образците от 60-те и 70-те на Джон Касаветис или Майк Никълс, продължават да се завират надълбоко в живия живот и представят свят с разфокусирани ценности. Независимо дали става дума за днес или за миналото, те изследват обществения разпад в контекста на малки и големи екзистенциални сривове, където се оглеждат процесите на чудовищна девалвация и деградация. В крайна сметка показват огромната ножица между големите пари и големите идеи, между блокбъстърите и инди-търсачествата. Закономерно точно в САЩ са и два от световните фестивали на независимото кино: „Сънданс“ (на Робърт Редфорд) и „Трайбека“ в Ню Йорк (на Робърт де Ниро), а и ние известно време си имахме So!Independent (на Жана Караиванова). Съмнявам се, че „Аромат на липа“ би попаднал там. Несъстоятелен филм. Но допускам, че ще разсмее мнозина български зрители с нашенските несгоди на чужда земя.

Последни публикации