Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Без български филм в конкурса на Берлинале

Български филм няма да се състезава в конкурса на Берлинале. Издание номер 74 на престижния кинофестивал, съпътстван и от традиционния кинопазар, започва на 15 февруари в германската столица. Само в една копродукция има българска следа – композиторът Петър Дундаков е автор на музиката в „Отдалечаване“ на гръцкия режисьор Йоргос Зоис. Историята за Катерина и Янис, които се оказват забъркани в трагичен инцидент, разплитащ пъзел от любов, загуба, приемственост и изоставяне, ще се завърти в програмата Encounters за независими творби и нови кино перспективи.

Севда Шишманова ще търси в Берлин бизнес партньори за „Парчета живот“ – мащабна по замисъл лента за атентата на бургаското летище Сарафово през 2012 година, при който загинаха шестима граждани на Израел и местният шофьор на автобуса им. В ролята на следователя ще бъде Самуел Финци. Бившата програмна директорка на БНТ неслучайно ще представи проекта си в Берлин – Финци-младши е знаменитост в Германия, а през 2020 година водеше откриващата церемония на Берлинале. Неговото име, което винаги е знак за качество и е уважавано и в Холивуд, със сигурност ще привлече инвеститори от индустрията. Началото на конфликта в Близкия изток, което съвпадна с поредния етап от подготовката за снимките на „Парчета живот“, вероятно в сериозна степен е осуетило по-активното участие на Израел. Засега третият в бъдещата копродукция е Италия.

Берлинале ще стартира с „Малки неща като тези“ с Килиън Мърфи, адаптация на едноименния бестселъров роман на Клеър Кийгън. Разказът е за грандиозния скандал в Ирландия с така наречените „перални на Магдалена“ – кошмарни психиатрични клиники с религиозен диктат, където до 1996 година превъзпитават „паднали млади жени“. Режисьор е Тим Милантс. Килиън Мърфи, който най-после стана масово известен заради „Опенхаймер“, играе човек, който говори малко, но очите му са широко отворени.

20 филма ще се борят за голямата награда „Златна мечка“. В „Кухнята“ на Алонсо Руиспаласиос звездата е Изабел Юпер, фентъзито „Друг край“ на Пиеро Месина е с Гаел Гарсия Бернал и Ренате Реинсве – антиутопия за мъж, който взима под наем тялото на жена си след смъртта ѝ. Германско-австрийският „Ваната на дявола“ на Вероника Франц и Северин Фиала е с актрисата и музикантка Аня Плашг. В надпреварата има и две германски заглавия: „Умиращ“ на Матиас Гласнер и „От Хилде с любов“ под режисурата на Андреас Дрезен за съпротивата през Втората световна война. В трагикомедията извън конкурса „Съкровище“ американска музикална журналистка (Лена Дънам) предприема пътуване до Полша с баща си, оцелял от Холокоста (Стивън Фрай). Особено любопитен може би ще е документалният „Пепе“ – за анализиращ актуалните събития хипопотам от частната менажерия на колумбийския наркобос Пабло Ескобар. Architecton е за промените в планетата, причинени от човека. В „Моята любима торта“ на Mариам Могадам главната героиня си спомня живота преди революцията в Иран.

Берлинале е известен с фокуса си върху творби с политически сюжет, но сега – в контекста на световните турбуленции, фестивалът прави стъпка назад“, коментира Ройтерс. „Фестивалът е заложил повече на блясъка, вместо на сериозните арт хаус заглавия“, отбелязва и „Гардиън“. Малка политически коректна компенсация е председателят на журито – кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго. „Фестивалите предоставят пространство за артистична изява и позволяват мирен диалог. Вярваме, че чрез силата на филмите и откритите дискусии ще насърчим съпричастност, осъзнаване, разбиране, особено в болезнени времена като тези“, казват директорите на Берлинале. Мартин Скорсезе, който в момента е най-възрастният режисьор, номиниран 10 пъти за „Оскар“ и притежаващ всички възможни награди, ще получи почетна „Златна мечка“ за цялостния си принос към кинематографията. Очаква се Берлин да е увертюрата към триумфа му на 10 март, когато раздават Оскарите в Ел Ей. Филмът му „Убийците на Цветната луна“ има десет номинации.

Маргарита Стойкова е най-младият талант в Берлин

Журито, което класира изгряващите звезди в новите европейски филми, включи Маргарита Стойкова в топ 10 за годината. Момичето, което е само на 18, е най-младата в актуалния списък, но е избрана за своето „безстрашие като актриса, изобразяваща многостранен образ по изключителен начин – първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост“. Церемонията по награждаването на European shooting stars e на 19 февруари в Берлинале палас. В групата са дебютиращи артисти от Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция. Както се знае, Маргарита Стойкова влезе фронтално в българското кино с главна роля в „Диада“ на Яна Титова. Нейната Дида е нещастна, талантлива и объркана тийнейджърка, която рисува изключително, прави зле платени сексуслуги и накрая стига до убийство.
В програмата на Берлинале „Таланти“ ще бъде представен още един българин – режисьорът, хореограф и продуцент Коста Каракашян. Той завършва „Съвременен танц“ в Ню Йорк, специализира във Венеция, а след завръщането си у нас, поставя спектакли и пърформанси, снима тематични филми.

Последни публикации