Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Десетте най-добри фотографи в света на архитектурата

Тези фотографи активно оформят образа на архитектурата и начина, по който светът консумира дизайна.  Архитектурната фотография завинаги променя начина, по който разбираме дизайна. Тъй като изображенията са станали повсеместни, тяхното влияние върху културата и обществото, може да се усети по целия свят. През последните трийсет години преминахме от откриване на архитектура предимно чрез индивидуален опит и печат, към виждане на сгради чрез изображения и фотография.


Това създаде възможност на архитектурните фотографи да помогнат на дизайнерие да видят работата си в нова светлина и да използват окото на фотографа за структура, светлина и форма. Като вземат триизмерно пространство и го правят двуизмерно, архитектурните фотографи надграждат своето разбиране както за техния обект, така и за медиите, чрез които тяхната работа ще бъде споделена. Фокусирайки се върху
композицията и разказа, техните изображения използват сгради, за да разкажат история. В същото време фотографите балансират необходимостта от точно представяне на дадена структура и как тя се свързва с по-голямо място. Представяйки хората, оформящи образа на архитектурата, фотографите, които ви представяме улавят дизайна от различни гледни точки. Заедно те дават поглед върху това как откриваме архитектурата.

Бен Чан

Бен Чан живее в Лос Анджелис и работи като художествен и комерсиален фотограф. Чрез архитектурата и фотографията, той осмисля света; той е очарован от това как нещата са свързани и вървят заедно. Неговите снимки могат да се четат като ръководство за сглобяване на Лос Анджелис. Те показват града, погледнат, от горе надолу, като планови изгледи на неговите инфраструктури и ежедневни паметници. Те влизат в машините, като управляват метрополиса, от пристанището на Лос Анджелис до помощните станции, транспортните терминали, складовете и пералните. Всички те имат силни истории. Усилията на Чан да осмисли и да разбере, оформят неговата работа. Той виси от хеликоптери, за да получи правилния ъгъл. Създава свои собствени фотоапарати, за да надмине ограниченията на фокусното разстояние на готовите модели.

Иван Баан

Иван Баан е холандски фотограф, известен предимно със своите изображения, които разкриват живота и взаимодействията в рамките на архитектурата. Роден през 1975 г., Иван израства извън Амстердам, учи в Кралската академия по изкуствата в Хага и работи в издателска и документална фотография в Ню Йорк и Европа. Иван неочаквано попада на темата за архитектурата през 2005 г., когато предлага да документира проект от OMA на Rem Koolhaas, което води до първия му голям проект, документацията на изграждането на сградата на Китайската централна телевизия (CCTV) на OMA. Днес Иван си сътрудничи с някои от най-известните архитекти в света, като фотографира институционални, публични и частни проекти. Работата му се характеризира с изработването на контекста, обществото и околнота среда около архитектурата.

Хелен Бине


В продължение на двадесети пет години Helene Binet снима както съвременна, така и историческа архитектура. Проследявайки работата на съвременните архитекти – често от строенето до занършването му – Хелен Бине е снимала и произведения на архитекти от миналото като Алвар Аалто, Джефри Бава, Льо Корбюзие, Свере фен, Джон Хейдук, Сигурд Леверенц, Николас Хоксмур и Димитрис Пикионис. Съвсем наскоро Hélène Binet започва да насочва вниманието си към пейзажнота фотография, в която тя транспортира ключови проблеми в своята архитектурна фотография. Работата на Hélène Binet е публикувана в широка гама от книги и е показана както в национални, така и в международни изложби. Hélène Binet е привърженик на аналоговата фотография и работи изключително и с филми.

Ник Хъфтън и Алън Кроу

Hufton + Crow: фотографско студио, базирано в Обединеното кралство, което е основано от Ник Хъфтън и Алън Кроу. Дуото работи в екип и е съвременна интериорна и екстериорна архитектура за известни практики. Ник и Алън са израстнали заедно в Макълсфийлд, Северна Англия, преди да се преместят в Лондон. И двамата са се обучавали в аналогов режим, използвайки широкоформатен фотоапарат, предпочитан от много архитектурни фотографи, но преминават към цифров веднага щом стана възможно. Техническите възможности на цифровата фотография означават, че вече е
възможно да се съединят няколко изображения, за да се покажат по-широки изгледи или да се комбинират поредица от моменти в едно. Използването на тези стратегии накара екипа да спечели допълнителни комисионни.

Уейн Том

Израснал в Хонг Конг, Том се премества в Калифорния в средата на 60-те години на миналия век и се обучава в техническото майсторство на фотографията. Той е опитен в овладяването на естествената светлина както за интериорни, така и за екстериорни композиции. Повече от трийсет години Том улавя повърхностите и дълбочините, формите и текстурите, контрастите и отраженията на обектите на застроената среда.
Търпелив любител на естествената сцена на атмосферата, той създава композиции от материали около цвят и блясък. Натюрмортните изображения на Том разкриват идеализиран портрет на обитаемия свят, излагайки крайната амбиция на архитектурното произведение като това, което превръща съществуването в изкуство.

Пърнеш Дев Диканж

Purnesh Dev Nikhanj е архитектурен фотограф, базиран в Чандигарх, Индия. Силните му страни са в експериментирането с илюзии, модели и абстрактни перспективи за разказване на истории. Работил е с много реномирани международни дизайнерски практики, като основните му интереси са в областта на архитектурната и ландшафтна фотография и правенето на видео. Той е единственият фотограф, спечелил два пъти наградата Trends Excellence Award за архитектурна фотография и сребърно място на PX3, Париж. Дев черпи от дълбоки психологически интереси, за да представи пространството в различни контексти. Във всичките си характерни серии, като Lost in Paradox, Beyond, Child’s play и др., той изследва психологически, философски и екзистенциални идеи.

Фернандо Гуера

Фернандо Гуера е фотограф на архитектурата, базиран в Лисабон, Португалия.
Той получава диплома по архитектура от унимерситета Lusíada (Лисабон),
преди да работи като архитект в Макао, в продължение на пет години.
Фернандо снима от 16 – годишен и през 1999 г. С брат си Серхио Гуера основават студио „FG+SG – Fotografia de Arquitectura“. Пет години по-късно те създават издателство „FG+SG – Livros de Imagem“, за да публикуват в него различните архитектурни произведения, които фотографират. През 2012 г., той поема ролята на посланик на Canon в Европа за архитектурна фотография.

Текла Евелина Северин

Използвайки социалните медии, за да изследва цвета и композицията, Текла е
фотограф, който започва пътуването си, като обръща обектива си към интериори. Тя е както колорист, така и интериорен архитект, станала известна със своите силни цветове и графично игриви изрази. Текла започна своето пътуване, за да намери цветове, линии и форми във всеки предмет и среда. Тя е на свободна практика в Стокхолм, както и арт директор и сценограф. Независимо дали става дума за проектиране на продукт за сътрудничество или снимане на архитектура за поръчка, работата на Текла подчертава значениието на цвета в дизайна, не само като декорация, но и като важен елемент от един проект.

Майк Кели

Майк Кели е архитектурен фотограф от Лос Анджелис, Калифорния. Той е израстнал в Ипсуич, Масачузетс и след като е изучавал студийно изкуство и наука за околната среда в Университета на Върмонт, в крайна сметка се оказва, че приема предложение да снима няколко жилища за клиенти. Това, което започва случайно, се оказва комбинация от техническо предизвикателство и творчески изход. През 2018 г. той основа Архитектурния фотографски алманах, ресурс за архитектурни фотографи и тези в архитектурната индустрия, които искат да научат повече за занаята и теорията
на архитектурната фотография.

Юлиулс Шулман

Не може да се говори за архитектурни фотографи, без да се спомене Юлиус Шулман. Кариерата му като архитектурен фотограф започва през 1936 г., когато той показва на Ричард Неутра няколко снимки, които е направил от резиденцията на архитекта – Kun в Лос Анджелис. Неутра харесва снимките и моли Шулман да снима повече от къщите му за него. В крайна сметка, Шулман снима по-голяма част от работата на Ричард Неутра и се запознава с други архитекти – мадернисти, работещи в Южна Калифорния. Списъкът ме с изключителни клиенти в крайна сметка включва: Чарлз и Рей Иймс, Рафаел Сориано, Джон Лаутнър, Пиер Кьониг, Рудолф Шиндлер, Франк
Лойд Райт и стотици други. Шулман не просто документира значима архитектура, но я интерпретира, превръщайки се в един от най-важните и влиятелни архитектурни фотографи в историята.

Източник: http://www.architizer.com

 

Последни публикации