Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Катрин Деньов феноменална като съпругата на Жак Ширак

„Жената на президента“ (Bernadette), 2023, Франция, режисьор Леа Доменаш, продуценти: Патрис Голдщайн, Антоан Реин; оператор Елин Киршфинк, музика Ан-Софи Верснайен, сценарий: Клеманс Даржент, Леа Доменаш; в ролите: Катрин Деньов, Мишел Вуйермос, Сара Жиродо, Дени Подалиде, Лоран Стокер.

Бернадет Шодрон де Курсел (1933) е съпругата на френския президент Жак Ширак (1932–2019), изкарал два мандата в Елисейския дворец (1995–2007). В симпатичната комедия с елементи на мюзикъл тя е изиграна феноменално от Катрин Деньов и обема всичките тези години. Филмът започва с младежки хор, който спорадично ще се появява на екрана с игриви песнички, за да стигне на финала до хабанерата от „Кармен“ на Бизе.

Забрадена, Бернадет Ширак (Катрин Деньов) се моли в катедрала на Бог съпругът й да стане президент. Но когато влиза в Елисейския дворец, я чакат доста разочарования – Жак Ширак (Мишел Вуйермос) е самонадеян и я държи на разстояние. Дъщеря им Клод (Сара Жиродо) е сноб и съветник на баща си. Намира майка си за старомодна, нарича я галено „винтидж“. Недоволна е от резките й медийни изяви и й натрапва нелепия съветник Бернар Нике (Дени Подалиде) – стар познайник на Бернадет. В началото жената на президента се дърпа, но, осъзнала колко важна е ролята й за рейтинга на Ширак и за собственото й самочувствие, заедно с Бернар започва преобразяване. Вдъхновено е от опита на принцеса Даяна. Намесен е и безпардонният Карл Лагерфелд (Оливие Брейтман). В един момент Бернадет Ширак избира решителен ход – разказва за болната си от анорексия голяма дъщеря Лоранс (Мод Вилер). Дори построява болница. Сложни са отношенията й с Никола Саркози (Лоран Стокер). Бернадет Ширак придобива гигантска популярност. Засенчва съпруга си.

Още в началото на филма се уточнява, че в историята има художествени измислици. Но въпреки това на екрана се появяват архивни кадри и фотоси с аристократката Бернадет. Ако Жак Ширак не бе представен толкова карикатурно, филмът би бил по-стойностен. Но пък нали е комедия. И е смешна.

Поостарялата Катрин Деньов е всичко, което съдържа понятието „звезда“ – от красотата до таланта, от филмите до модата, от превъплъщението до влиянието, от life style до загадъчността… Част от огромния символичен капитал на мита „Катрин Деньов“ е избирането й за френската емблема Мариана (1985–1989). Муза на Бунюел, Трюфо или Ив Сен Лоран, едновремешно лице на Chanel №5, тя е единствената от валидните френски актриси (дори по-млади от нея), която в момента може да си позволи да бъде лудетина на екрана и не само да не изглежда нелепо, а напротив – ослепително.

Със съпружеската всеотдайност и огромно влияние в общество, доминирано от мъжете, „Жената на президента“ препраща към интересния американски феминистки сериал „Първата лейди“ (2022, 10 епизода), написан от Аарон Кули и режисиран от талантливата датчанка Сузане Биер. Той проследява живота, енергичността и политическата активност в три епохи на президентските съпруги Мишел Обама (Виола Дейвис), Елинор Линкълн (Джилиън Андерсън) и Бети Форд (Мишел Пфайфър). И трите актриси са прекрасни, но Мишел Пфайфър е изумителна.

В момента в Кан тече най-престижният филмов фестивал в света. В конкурсната секция „Особен поглед“ има и българско участие – „Безсрамните“ на Константин Божанов.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации