Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири България

Легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика на 25 януари в зала „България“. Под палката на маестро Найден Тодоров той ще представи Концерт за пиано №24 от Моцарт. Във втората част Софийската филхармония ще зарадва меломаните със Симфония №5 oт Бетовен.

Прочутият пианист отдавна е признат за един от най-уважаваните артисти от своето поколение. Започнал международната си кариера преди повече от шест десетилетия, той е сред най-търсените по света изпълнители. „Музикант, напълно погълнат от творчеството си, чиито интерпретации са неповторимо уникални и винаги излъчват директно от сърцето музикални послания за мъдрост, мир, смирение и надежда” – пише The Washington Post.

Ковачевич е известен с това, че никога не се страхува да поема както технически, така и музикални рискове, за да постигне максимално изразително въздействие. Той свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е редовен гост на престижни фестивали по целия свят. Той е традиционен гост на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич.

В документалния филм „Bloody Daughter“ тяхната дъщеря Стефани Аргерич споделя: „Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен.“

Роден в Лос Анджелис, той започва кариерата си на концертиращ пианист на 11 години. След като се премества в Англия, за да учи при Дейм Мира Хес, прави своя европейски дебют в Wigmore Hall през 1961. Оттогава се e изявявал с най-добрите световни оркестри и диригенти, като Ханс Граф, Бернард Хайтинк, Курт Мазур, Яник Незет-Сегин , Сър Саймън Ратл и Сър Джордж Солти.

Сред ангажиментите му напоследък са участия като солист на Aurora Orchestra с Никълъс Кълън, Филхармонията на Лос Анджелис с Мирга Гражините-Тила, Симфоничния оркестър на Монреал с Дейвид Зинман, Симфоничния оркестър на Сидни с Владимир Ешкенази и Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon със Силвен Камбрелинг, както и рецитали в Европа, Азия и САЩ – в залите на NCPA (Националния център за изпълнителско изкуство, Пекин), Phillips Collection (Вашингтон), Бриджуотър Хол (Манчестър) и Уигмор Хол (Лондон). Той редовно изнася концерти в Далечния Изток, Австралия и Нова Зеландия и е постоянен гост на престижни фестивали по целия свят – в Лугано, Вербие, Международния фестивал „Мариински“ (по лична покана на Валерий Гергиев) и др.

По време на своята обширна кариера Ковачевич е създал много дългогодишни артистични партньорства, като това с покойния сър Колин Дейвис. С него прави множество изключителни записи, включително легендарния Концерт за пиано№ 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си.

Сред най-новите ангажименти на дуо Argerich – Kovacevich са рецитали в залите на Концертгебау в Амстердам, Филхармонията в Париж, Виктория Хол в Женева, Концертната зала „Уолт Дисни“в Лос Анджелис и Уигмор Хол в Лондон. Отдаден на камерната музика, Ковачевич си е сътрудничил през годините със светила като Лин Харел, Жаклин дю Пре и Йозеф Сук, а сега редовно си партнира с цигуларите Никола Бенедети, Рено Капусон и Алина Ибрагимова, виолончелистите Готие Капюшон, Стивън Исерлис и Трулс Мьорк, флейтиста Еманюел Паю, квартетите „Амaдеус“, „Белчеа“ и „Кливланд“

Стивън Ковачевич се радва на дългогодишни отношения с звукозаписните компании Philips и EMI. По случай 75-ия му рожден ден Decca реализира лимитирано издание от 25 CD с всички негови записи. През 2008 той записва отново Бетовеновите „Диабели вариации“, точно 40 години след първия си запис на произведението. Този запис му носи наградите на Classic FM Gramophone (2009) и на списание Gramophone (2015), което пише: „Неговото зряло, непоколебимо майсторство разкрива с всяко слушане нещо ново“.

Последни публикации