Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Мария Бакалова дефилира като Ивана Тръмп в Кан

Ако филмът „Стажантът“ на Али Абаси вдигне подобаващ шум в конкурса на фестивала в Кан, Мария Бакалова също ще вдигне холивудския си рейтинг. Както вече се знае, единствената българска актриса, номинирана за „Оскар“, е от централните персонажи в продукцията на иранския режисьор, който работи в Швеция. Той вече има отличие от екранната надпревара на Лазурния бряг – за своята драма „Граница“ получи наградата „Особен поглед“, която се връчва в Кан за „необичаен стил и нетрадиционни истории, търсещи международно признание“.

Предстои да разберем какъв е ключът на Али Абаси към онзи отрязък от биографията на Доналд Тръмп през 70-те и 80-те години на миналия век, когато младият мъж започва кариерата си като предприемач в сферата на недвижимите имоти. Сюжетните обрати изследват сложните му отношения със скандалния адвокат Рой Кон (носителят на „Златен глобус“ и „Еми“ Джереми Стронг), влиятелен политик, който се превръща в негов ментор. Няма съмнение, че много от фактите, връзките и събитията от онзи период в битието на Тръмп дават отражения върху поведението, интригите и ходовете му като президент на Съединените щати. Мария Бакалова е Ивана – скиорката от социалистическа Чехословакия, която е омъжена за Тръмп от 1977 до 1992 година и е майка на три от децата му. В образа на Тръмп влиза Себастиан Стан, познат на широката публика като герой от империята „Марвел“. Разказ за амбицията и устрема към властта в свят на корупция и задкулисие, за „моралната и човешка цена на една култура, дефинирана от победители и победени“, както пише в синопсиса.

Мария Бакалова не за първи път е в официалното състезание на Кан. През 2021 г. феминистката творба на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“ с участието на Бакалова беше показана в секцията „Особен поглед“. Сред тазгодишните претенденти за награда в това състезание е „Безсрамните“ на Константин Божанов. В копродукцията на Франция, Швейцария и България участват индийските актьори Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Във фокус е забранената любов между две момичета в строго патриархалната и кастова Индия, където те са принудени да се борят с вкоренените вековни традиции. Терзанията им в консервативното общество сякаш нямат край. 27-годишната Надира бяга от бордей в Ню Делхи, след като пробожда смъртоносно полицай. Приютяват я жените от кръга на девадасите – свещените наложници на богиня Йелама. Там Надира се влюбва в 17-годишната Девика и тази любов й дава сили да се опълчи на майка си и на социалния и религиозен диктат. В интервю за „Скрийн Дейли“ Константин Божанов разказва, че събирането на пари от Швейцария, Франция, България и Тайван се точи няколко години, а пандемията логично усложнява ситуацията. Снимките са в Непал, където Божанов смело приема провокацията да разкаже индийската романтика, финансирана от европейски партньори.

77-ото издание на най-престижния кинофестивала в Кан ще се проведе от 14 до 25 май. Откриването е с абсурдистката комедия „Второ действие“ на Куентин Дюри – за актьори, чийто филм е обречен на провал. Председател на журито е американската режисьорка Грета Гъруиг, която по света е най-известна с милиарда долари, който нейната „Барби“ спечели за 17 дни. Почетната „Златна палма“ е за Джордж Лукас – бащата на вечната сага „Междузвездни войни“. Създателят на „Властелинът на пръстените“ Дж. Р. Р. Толкин казва за американския кинаджия: „Лукас измисля вселена с нейните география, население, езици, морални ценности и дори превозни средства“. Той е жив паметник на Холивуд, твърдят в Кан за 79-годишния Лукас. Има още една новина от Фестивалния дворец на булевард „Кроазет“ – секцията „Петнайсетдневка на режисьорите“ обяви новата награда „Изборът на публиката“. Победителят ще си тръгне от Кан с чек за скромните 7500 евро. Това е първият приз на зрителите в хрониките на кинофорума. Водеща на церемониите за откриването и закриването е французойката Камий Котен, позната от телевизионния сериал „Десет процента“, „Домът на Гучи“, „Тя няма вина“, „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“.

Последни публикации