Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Невъобразимата Хелън Мирън спира дъха в „Голда Меир“

„Голда Меир: Желязната лейди на Израел“, 2023, САЩ/Великобритания, режисьор Ги Натив, сценарист Никълъс Мартин, оператор Джаспар Уолф, художник Арад Сават, музика Даша Дауенхауер, в ролите: Хелън Мирън, Лийв Шрайбър, Камий Котен, Лиор Ешкенази, Двир Бенедек. Номинации за „Оскар“ – една за грим и прически. Разпространява „Бета филм“.

Важен и актуален филм. Напрегнат политически трилър. След изброяването на разни години от 1948 насам, когато е създаването на държавата Израел, разказът се съсредоточава върху 1973 г. и войната Йом Кипур. Министър-председателят на Израел Голда Меир (Хелън Мирън) е възрастна, умна и храбра болна жена, заобиколена от мъже. След като Египет и Сирия нападат страната й на 6 октомври 1973-а – на свещения еврейски празник Йом Кипур (Ден на прошката), тя и нейните генерали, особено Давид „Дадо“ Елазар (Лиор Ашкенази), правят всичко възможно за победа. Показана е и фрустрацията на военния министър Моше Даян (Рами Хойбергер). За еврейската държава сблъсъкът е на живот и смърт.

Всъщност конструкцията на филма е флашбек – през 1974 г. Голда Меир е изправена пред специална комисия на Кнесета, на която разказва ден по ден какво се е случило. Тя пунктуално записва в тефтерче броя на жертвите от всяка операция. Особено важна роля за възстановяването на мира има държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър (Лийв Шрайбър), който, освен че дава наставления по телефона, идва и в Израел. Както е известно, Голда Меир е украинска еврейка и от устата й не излиза добра дума за руснаците, наричани от нея „Съветите“. Освен че е работохолик, тя е върл пушач – цигарата не излиза от ръката й дори в болничното легло. Голда Меир два пъти минава през морга, за да стигне до залата с ядрено-магнитен резонанс. Има лимфом.

Сниман в черно-бяло и цвят, филмът е въздействащ с автентизма си въпреки ограничения бюджет и липсата на визия за сраженията. Използвани са архивни хроникални кадри. Говори се предимно на английски, но понякога се промъква иврит. Не е пропуснато и забележителното чувство за хумор на Голда Меир. Например, когато гощава Кисинджър с борш и му разказва за кошмарното си украинско детство, той казва: „Аз първо съм американец, после – държавен секретар на САЩ, трето – евреин. А Голда Меир отвръща: „Не забравяй, че ние четем от ляво надясно“.

След като изигра кралицата девственица в костюмния минисериал „Елизабет І“ (2005) на Том Хупър и Елизабет ІІ в прекрасния филм „Кралицата” (2006) на Стивън Фриърс, невъобразимата британска актриса с аристократична руска кръв Хелън Мирън сега се е превъплътила в Голда Меир (1898-1978) с отново спиращо дъха изпълнение. Преди това емблематичната политическа фигура на ХХ век е играна от Ингрид Бергман по телевизията и от Ан Банкрофт – на сцената. Не съм ги гледала. Но Голда Меир на Хелън Мирън е магнетична – тя присъства почти неизменно на екрана и не просто е центърът на филма, а неговата същност. И досущ прилича на персонажа си – със свръхтежкия грим, прегърбената осанка, дори с подутите крака и легендарните обувки. Но ако за кралица Елизабет II получи „Оскар“, сега Хелън Мирън изобщо не е номинирана.

Не е ясно кога ще настане отново мир в Украйна и Близкия изток, но днешните политици (не само руски и израелски, и не само Натаняху и Путин) би трябвало да гледат „Голда“. И да си правят изводите.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации