Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Уволниха „Кралицата“ на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев

Изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ (НФК) Сава Драгунчев е уволнен със заповед на министъра на културата Кръстю Кръстев, научи първо Lupa.bg. Махането на актьора, който стана обект на пикантната клюка, че се подвизава с профил „Кралицата“ в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс, е станало навръх 8 март.

Часове преди това шефът на комисията по култура в парламента и депутат от ГЕРБ Тома Биков настоя Драгунчев да бъде уволнен заради действия на изпълнителния директор на НФК, които могат да доведат до загуби на милиони левове. Биков обяви, че над Сава Драгунчев е опънат чадър от най-високо място и затова никой не смее да го махне. Малко след това Кръстю Кръстев е уволнил „Кралицата“. Решението съвпадна с подаването на оставката на кабинета на Николай Денков, който е представител на ПП-ДБ и в очакване на ротацията, когато премиер трябва да стане Мария Габриел от ГЕРБ.

„Преди две седмици, малко преди да излезе в болнични, изпълнителният директор на фонд „Култура“ Сава Драгунчев обяви на сайта на фонда програми от Плана за възстановяване устойчивост на стойност 25 милиона лева. Правилата, които са изработени от фонда са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия.

Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева. По този начин, вместо българската култура да получи 80 милиона лева, българската държава може да загуби 200 милиона“, написа Тома Биков.

„По въпроса може да се изиска справка от Министерството на финансите, чиито служители са били потресени от това действие на Сава Драгунчев. През последните 9 месеца за смяната на Драгунчев се обяви цялата комисия по култура в парламента, огромна част от културния сектор и ръководството на Министерството на културата.

Въпреки това Драгунчев все още не е сменен, защото над него очевидно има разпънат политически чадър от най-високо ниво. Затова, оттук нататък, за провалянето на Плана за възстановяване няма да носи отговорност той, а лично Николай Денков, който го пази и не позволява фондът да възприеме адекватна форма.

Същевременно обаче чиновници от НФК не приемат уволнението на директора си и заплашиха със стачка. На 8 март те излязоха и с декларация, публикувана на сайта на Фонда.

„Администрацията на Националния фонд „Култура“ се обръща към всички Вас, за да изкаже своето безпокойство от институционалния и политически натиск, който застрашава работата на Фонда през настоящата година. Предвид новоприетите изменения в Закона за закрила и развитие на културата, освобождаването на Изпълнителния директор е не само незаконосъобразно, но и липсата на ясен механизъм за назначаването на нов такъв, ни поставя в рисковата ситуация НФК да остане без адекватно ръководство в следващите месеци, през които се очаква да бъде изготвена и приета Индикативната програма и за настоящата 2024 г., и за следващата – 2025 г. (съгласно промените, НФК трябва да приеме Индикативната програма за 2025 г. до края на юни т.г.).

Освен регулярните програми, освобождаването на Изпълнителния директор на практика би спряло и администрирането на процедурите за финансиране по НПВУ, по които се очаква да бъдат финансирани проекти на обща стойност 78 523 000 лв.“, заявяват служители на НФК.

„По изложените проблеми екипът на Фонда днес (8 март, б.ред.) проведе разговор с Министъра на културата, за да потърси разяснения за последващите действия, разяснения по процедурите, които предвижда законът и за да подчертае, че отстраняването на Изпълнителния директор ще направи изпълнението на НПВУ невъзможно за институцията, поради неспазване на сроковете на Европейското законодателство.

Министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев

Министърът на културата отказа да коментира законовите ходове от страна на Министерството.

Ние, в качеството си на административен екип на Националния фонд „Култура“, водени от твърдото желание за изпълнение на възложените ни от Закона за закрила и развитие на културата и НПВУ отговорности, смятаме намеренията на Министъра в оставка Кръстю Кръстев да освободи незаконосъобразно Изпълнителния директор д-р Сава Драгунчев в този критичен за работата на Фонда момент, за крайно безотговорни. Готови сме да предприемем стачни действия съобразно Закона за уреждане на колективните трудови спорове“, заявяват от НФК.

Преди десетина дни министърът на културата Кръстю Кръстев назначи нови членове на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“. Преди това за първи път Министерството на културата публикува пълен списък с номинираните по предложение на творческите съсловни организации, на академичните институции в областта на културата, на организациите с нестопанска цел в областта на културата и на културните дейци.

След това Кръстев определи комисия, която да разгледа постъпилите номинации и предложения за нови членове на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“.

Сава Драгунчев бе разкрит, че има регистрации в няколко гей мрежи. Една от тях е „The Wild Duck“ („Дивите патици“) – игра на думи с „The Wild Dick“ („Дивите пишки“)

Сава Драгунчев бе назначен временно за изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“ през юли 2022 г. от тогавашния министър на културата Атанас Атанасов.

Сава Драгунчев е доктор по „Театрознание и театрално изкуство“. Завършил е „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по „Английска филология” от СУ „Св. Климент Охридски”, както и по „Международни политически отношения и сигурност“ и „Макроикономика” също от СУ „Св. Климент Охридски”. Владее английски, френски, испански, руски и италиански език.

Освен работата в театъра има богат опит като експертен оценител в различни програми за подпомагане развитието на културата, включително и в НФК. Беше сред кандидатите за директор на Народния театър на последния конкурс, спечелен от режисьора Васил Василев.

Източник: Lupa.bg

Последни публикации