Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Отвъд човека“ Кольо Карамфилов

Интересна изложба показва „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“. 

Част от творчеството на Кольо Карамфилов – предимно рядко показвани, или непоказвани творби, включва „Отвъд човека“.

Изложбата е посветена на светлата памет на известния художник. Карамфилов си отиде от този свят преди 10 години. Произведенията са селектирани от куратора Надежда Джакова с помощта на Росен Карамфилов – син на Кольо.

„Той беше неуправляема стихия, веселият меланхолик и тъжният веселяк – това е достатъчно всеобхватно. Всички, които го познаваха, знаеха, че той е душата на компанията, центърът на вниманието и човек, който винаги е бил над нещата. Светът е труден за понасяне и е хубаво, когато човек може да се извиси над него още приживе. Той го правеше, споделя Росен, който също е художник.

– Татко винаги е казвал – искам да бъда хулиган в изкуството си, не искам да бъда в някакъв шаблон. За него шаблонът беше невъзможен.

Искаше да се занимава и с кино, но ме му стигна времето. Непрекъснато му беше тясно, искаше да направи нещо ново, с всяка изложба искаше да бъде различен.“

За изложбата са избрани 25 работи – живопис, графики и рисунки. Експозицията е концентрирана около човека като централен символ в творчеството на Кольо, постоянно ядро в неговите мисли и платна.

Кольо К., както често подписва творбите си авторът, освен като живописец, график и скулптор, се изявява и в сферата на пърформанса, арт инсталацията, фотографията, сценографията, интериорния дизайн.

Изложбата продължава до 24 март.

Кольо Карамфилов (Николай Илиев Карамфилов) е роден на 7 декември 1963 година в Пловдив. През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище в родния си град. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди. През 1989-та създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация. По-късно, през 1995-та, основава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2008 –ма създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си на 12 януари 2014 г. Карамфилов прави над 30 самостоятелни изложби, включително в Полша, Германия, Австрия, Франция, Русия, Япония, участва в редица групови в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции у нас и по света.

Като сценограф работи с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова, която е и неговата втора и последна съпруга. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Кольо К. е режисьор и сценарист на филма „Казабланка“, с който печели наградата за късометражно кино на София филм фест 2014.

Последни публикации