Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Скандал във Венеция: Израелската артистка застана зад Палестина

Израелският павилион на Венецианското биенале няма да бъде отворен, докато не бъде прекратен огънят  и не бъдат освободени заложниците, задържани в ивицата Газа. Това съобщи артистката, избрана да представи страната  на международния форум тази година, Рут Патир. Най-популярното световно събитие за съвременно изкуство трябва да бъде официално открито само след дни, в събота 20 април. Но израелският павилион ще остане затворен в знак на протест срещу войната – докато споразумение не бъде постигнато.

„Художникът и кураторите на израелския павилион ще открият изложбата, когато бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците“, се казва на табела, поставена във вторник на прозореца на израелския павилион. А в момента италиански карабинери охраняват мястото, тъй като районът е заобиколен от активисти в подкрепа на Палестина.

Видео инсталацията на Рут Патир, наречена (M)otherland, трябваше да бъде открита в събота в националния павилион на Израел. На своя уебсайт обаче Патир пояснява, че тя и кураторите „избират да заемат позиция в знак на солидарност със семействата на заложниците и голямата общност в Израел, която призовава за промяна.“

Биеналето, което се открива в събота и продължава до 24 ноември във Венеция, се смята за един от най-важните форуми за съвременно изкуство в света. Преди откриването му във вторник представители на медиите разгледаха павилионите на различните държави.

„Аз съм артист и педагог и като такава не одобрявам културния бойкот“, казва израелската артистка Рут Патир. Въпреки това тя решава да използва тази голяма световна сцена, за да „се чуе гласът на страдащите: Прекратете огъня сега, върнете хората обратно от плен“ – призовава Патир.

Израел твърди, че 129 пленници, заловени по време на ръководените от Хамас атаки срещу Израел на 7 октомври, все още са в неизвестност в Газа. В това число влизат 34 души, за които се смята, че са загинали. След тази дата Израел започна война срещу Газа, която уби най-малко 33 843 души и рани 76 575, твърдят палестинските власти. Израелското нападение разсели повече от 80% от 2,3-милионното население на Газа и превърна голяма част от територията в руини. Хуманитарните агенции предупредиха за задаващ се глад в части от територията, докато Израел продължава да налага строги ограничения върху доставките на хуманитарна помощ.

Междувременно голяма общност в Израел, водена от интелектуалци също призовава за спиране на огъня и промяна на политиката на премиера Нетаняху. Появиха се и твърдения, че държавата умишлено саботира преговорите за освобождаване на заложниците.

На този фон хиляди художници, куратори и критици от цял свят подписаха отворено писмо, противопоставящо се на участието на Израел във Венецианското биенале. По този начин арт светът се бори срещу войната, докато в същото време големите галерии застанаха и музейните бордове застанаха на страната на силата и се опитват да спрат техните протести.  Италианският министър на културата от своя страна подкрепи участието на Израел, а на биеналето в момента има необичайно засилени мерки за сигурност.

По подобен начин през 2022 г. руски художници оттеглиха участието си от биеналето в знак на протест срещу нахлуването на Кремъл в Украйна, а за тази година Русия също не е заявила участие там. Преди години фестивалът забрани и участието на Южна Африка по време на апартейда.

Последни публикации