Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Берлинале“ обяви конкурсната си програма

Вече е ясна конкурсната програма на международния кинофестивал „Берлинале“. 20 филма ще се борят за приза „Златна мечка“ от 15 до 25 февруари.

Пълният списък беше обявен от творческия директор на фестивала Карло Шатриан.

Сред състезаващите се за голямата награда е „Ваната на дявола“ – германско-австрийска продукция с режисьори Вероника Франц и Северин Фиала и с участието на актрисата и музикантка Аня Плашг.

В надпреварата има два германски филма – „Умиращ“ с режисьор Матиас Гласнер и „От Хилде с любов“ под режисурата на Андреас Дрезен, който е посветен на германската съпротива по време на Втората световна война.

Филмът „Пепе“, посветен на хипопотам, живеещ в частната менажерия на колумбийския наркобос Пабло Ескобар, ще представи политически ангажираното кино в най-малко ангажираното политически издание на фестивала.

„Берлинале“ е фестивал, известен с фокуса си върху продукции с политически акцент. През тази година обаче в контекста на световните турбуленции фестивалът прави стъпка назад.

„Кухнята“ на Алонсо Руиспаласиос проследява натовареността на кухня в Ню Йорк.

„Нуждите на пътешественика“ с Изабел Юпер е поглед върху същността на човешките отношения, се казва в изявлението на Карло Шатриан.

„Друг край“ на Пиеро Месина е научна фантастика, посветена на връзките между хората, с участието на Гаел Гарсия Бернал и Ренате Реинсве. Реинсве участва в още един филм, включен в конкурсната програма – „Различен човек“ под режисурата на Арън Шимбърг, разказващ историята на мъж, който се възстановява от заболяване.

Фестивалът в Берлин ще бъде открит с филма „Малки неща като тези“ с участието на Килиън Мърфи, под режисурата на Тим Милантс.

Политиката все пак не отсъства напълно – Architecton (лат. „архитект“) е документален филм за промените върху планетата, причинени от човека.
„Моята любима торта“ на Mариам Могадам разказва историята на жена, която си спомня живота преди революцията в Иран.

Журито на „Берлинале“ ще бъде председателствано от кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго.

Последни публикации