Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Фамилия Ферари на премиера на Патрашкова в Рим

Антонела Ферари – една от наследниците на фамилия Ферари, бе сред гостите в Рим на бляскавата премиера на книгата „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ на Кристина Патрашкова. Галерия „България“, управлявана от културния институт, се оказа твърде тясна да събере желаещите да присъстват на срещата с известната журналистка. Тротоарът пред залата в сърцето на Вечния град също беше пълен с хора. Българи и италианци заедно изслушаха разказите за най-ярките имена в литературата ни, изправени пред дилемата талант – власт.

Антонела Ферари заснема клип от премиерата на Кристина Патрашкова

Събитието откри новоизбраният директор на Българския културен институт Илия Лозанов. За известния пианист това бе своеобразен прощъпулник в първия му мандат.

Авторката Кристина Патрашкова специално благодари на досегашния директор на Института Жана Яковлева, по чиято идея живеещите в Италия наши сънародници си припомниха, а по-младите научиха за цената на компромисите в изкуството през онези години.


Сред гостите бяха още заместник-посланикът ни в Рим Росен Руфев, както и дипломати от посолството, актьори, художници, юристи, литератори, племенницата на световно известният скулптор Асен Пейков и на неговия брат живописеца Илия Пейков  Тонка Пейкова, актрисата от зората на демокрацията Елжана Попова, дъщерята на писателя герой в книгата Стефан Цанев – Анна Цанева, български и италиански журналисти.

Патрашкова даде интервюта за няколко римски сайта, които проявиха нескрит интерес към книгата и към събитията в литературата и културата на България от годините, когато у нас се говореше за развит социализъм.

Представянето на книгата прерасна в дискусия за сблъсъка талант – власт, за компромисите, които всеки човек прави в живота си, и за паметта, която все по-често избледнява днес.

Събитието отбеляза рекорден интерес в календара на Културния институт в Рим. Кристина Патрашкова предстои да представи книгата, която излиза в третия си тираж, с клеймото на издателската къща „Престиж буукс“ в Лондон в средата на май.

Последни публикации