Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Фестивалът на комиксите в Ангулем навърши половин век

Фестивалът на комиксите в Ангулем празнува 50-годишнината си.

Форумът, роден през 1974 г. от амбицията на шепа ентусиасти, вече привлече белгийци, италианци, американци…

На тазгодишния фестивал ще присъстват над 1300 автори от страни като Канада, която изгражда „голям павилион“ в центъра на френския град, Тайван и Полша.

В надпреварата за Голямата награда, която е най-високото отличие във Франция в света на комиксите, ще се борят французойка, британец и американец. Призът ще бъде връчен в сряда вечерта.

 

Катрин Мьорис, която е финалист за пета поредна година, и Пози Симъндс са фаворити. Но американецът Даниъл Клаус може да поднесе изненада.

Носителят на тазгодишната Голяма награда, която се връчва при откриването на фестивала, продължаващ до неделя вечерта, се избира от колегите му карикатуристи.

„Това е голяма отговорност“, казва френско-сирийският карикатурист Риад Сатуф в интервю за всекидневника „Пари Норманди“, след като през 2023 г. бе удостоен с отличието.

Авторът на „Арабинът на бъдещето“ сега може да се похвали с добра популярност. За изложбата на автобиографичното му продължение, определяно като „световна творба“, се очаква дълга опашка. Тя ще бъде представена само в рамките на четири дни.

Фестивалът преди половин век привлече вниманието на малко над 10 000 посетители, а днес те са вече около 200 000.

Последни публикации