Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Фреди Меркюри – кралят си отиде преди 32 години

Вокал №1 в света на рок музиката си отива през ноември преди 32 години, до днес никой не може да пее като него.

За мен е най-трудно да преодолея самотата, казва звездата в предсмъртното си интервю

Фреди Меркюри е звезда от такъв мащаб, че е много трудно да се даде определение за него. Можем да опитаме с Вокал номер едно в света на рок музиката. Така както пее той, никой не може да пее след него. Ден преди смъртта си, на специална пресконференция, Фреди потвърждава страшната си диагноза – СПИН. На следващия ден 24 ноември 1991 година в 19:00 Фреди умира в своя дом от бронхопневмония, развила се на фона на тежката болест.

Фреди Меркюри е личност, която остава вечно млада и енергична в сърцата на почитателите. Въпреки този образ, последните години от живота му са обезобразени от невидимия враг – СПИН. Зловещият вирус, който напада имунната система, се превръща в предизвикателство, пред което Фреди се изправя с достойнство и сила.

През 1990 г., Фреди разбира, че е заразен с вируса на СПИН. Тази диагноза не само променя живота му, но и го вдъхновява да напише някои от най-личните и емоционални песни на Queen, включително The Show Must Go On и These Are the Days of Our Lives. Болестта бавно изтощаваше физическата му сила, но не и духа му. В последните месеци от живота си, Фреди избра да се оттегли от публичния живот. Отказва се от вниманието на медиите, предпочитайки интимността на своя дом и обичаните хора. Неговото решение да се концентрира върху себе си и близките му показва търпение и спокойствие.

Докато болестта прогресира, Фреди продължава да създава музика и да работи в студиото си.  Близките му приятели и колеги отбелязват неговата невероятна сила и решителност да продължи напред. След като болестта се обостря, Фреди се затваря изцяло. Той рядко напуска апартамента си в Кинсингтън, Западен Лондон, на стойност 4 милиона паунда. Единствено Мери Остин- неговата най-близка приятелка, го посещава ежедневно, тя е и негов секретар. Освен нея, в апартамента са неговият шофьор, готвач и помощник. Както и няколко екзотични котки.

Въпреки отчаянието и тъгата, последните дни на Фреди са пълни с обич и подкрепа, споделя последният му партньор Джим Хътън. Фреди Меркюри умира на 24 ноември 1991 г., само един ден след като обявява на света, че е болен от СПИН.

Последното  интервю, което дава Фреди преди смъртта си излиза в „Дейли Експрес“. То е публикувано посмъртно в края на ноември.

„Аз нямам истински приятели“, казва в него Фреди. „Появяват се хора около мен, но аз им отказвам. Те ми казват, че сме приятели, но това не е вярно.“ На въпроса, дали се страхува от хората, артистът е откровен: „И да и не, аз не се страхувам от тях, но изпитвам страх – това са различни неща. На мен ми се струва, че когато се доближат до мен, те искат да ме унищожат. Аз съм много голям скептик. През живота си аз
постепенно умишлено намалих кръга от приятелите си.“

Дали би искал да има някого до себе си, за да споделя с него живота си? „Да, казва Фреди, но никой не иска да споделя живота си с мен. С мен не е лесно да се живее. В продължение на всички тези години аз разбрах, че не съм подходящ партньор. Публиката ме обича, за това й е трудно да приеме, че някой като мен- Фреди Меркюри може да е самотен. За мен е най-трудно да преодолея самотата. Самотата не означава, че си сам, заключен в стаята си. Ти може да си на публично място, сред хора и да се усещаш най-самотният човек на света. Защото ти в този момент не принадлежиш никому.“

На питането, как иска да бъде запомнен от хората, Фреди се усмихва: „ Не знам, даже не мисля, как ще си ме спомнят хората, когато умра. Аз не мисля за това. Това е тяхна работа. Когато мен няма да ме има тук, за мен ще е все тая. Това не ме вълнува.“

Невероятната му любовна история с Мери Остин

Никой не може да я замени – тя е моят единствен приятел, моята съпруга, признава звездата

Любовта между Фреди Меркюри и Мери Остин  е една от най- забележителните и трогателни истории в музикалния свят. Тя започва през 1969 г., когато талантливият вокалист все още се нарича Фарук Булсара и е част от бандата Smile. Този момент бележи началото на изключителната им връзка, която преживява вълнуващи върхове и сложни предизвикателства, но продължава да вълнува и вдъхновява почитателите на Queen и не само.

Мери Остин, родена през 1951 г., се появява на хоризонта на Фреди като елегантна и красива 19 годишна млада жена. Нейната красота и сила на характер не само го привличат, но също така се превръщат в дълбока връзка, основана на взаимно уважение и обич. Нейната подкрепа в ранните дни на кариерата на Фреди се превръща в изключително важен фактор за успеха на Queen. След като Фреди и Мери започват да живеят заедно, те развиват не само професионална, но и интимна връзка.

В сянката на сцената те строят своя свят, който се основава на взаимно разбирателство и подкрепа. Този период е отразен във вдъхновяващите творби, които
групата създава, включително баладите Love of My Life и You are My Best Friend.

С появата на Queen и възхода на кариерата им, връзката между Фреди и Мери е подложена на трудностите на световната слава и своеволията на певеца. Но въпреки това Мери остава край него като остров на стабилност в морето от промени и противоречия.

След като връзката им се съсипва под натиска на промените в живота на Фреди, преди да се оформи официалният облик на Queen, Мери остава негова приятелка и дори продължават да живеят заедно. Тя е свидетел на всички промени и трудности, през които минава групата. Често е най-верният съветник на сприхавия Фреди.

„Нашият роман ще приключи със сълзи, но от тях възникна дълбока връзка и това никой не може да ни го отнеме“, казва Фреди. „Никой от любовниците ми не може да замени Мери. Тя беше моят единствен приятел, моята съпруга. Да, аз възприемах тези отношения като брак“, допълва той. Фреди купува жилище на своята приятелка близо до неговото имение и не спира да разкрива душата си пред нея.

Мери продължава да бъде една от най-близките му и важни личности и след тежката диагноза. Тя е тази, която остава до последния момент. Фреди споделя за Мери в последното си интервю: „ В продължение на много години Мери е моят най- близък човек. Ние не сме двойка от години, но с нея сме много свързани. Тя е преодоляла какво ли не, тя има много голяма душа и качества, които помагат  да ме разбере и изслуша. Ако нея я няма-  преодолявам препятствията сам.“

Остин се омъжва впоследствие за бизнесмена Ник Холфорд, но бракът се оказва нетраен. Има роман и с художника Пиърс Камерън, от когото са и двамата й сино, но и с него също се разделя. Мери, както смятат нейните приятели, така и не си намира мъж, чиито душевни качества би могла да сравни с тези на Фреди. „Със смъртта на Фреди аз изгубих моето семейство. Той беше за мен всичко – с изключение на синовете ми“, казва тя след смъртта му.

Любовта между Фреди и Мери е сложна и разнообразна, но е истинска и дълбока. Тя остава в емблематичните песни на Queen, в сцените зад кулисите и в спомените на тези, които са имали щастието да са част от този екстравагантен и талантлив
свят.

Експерименталният албум Hot Space

През 1982 г. Queen издават своя най-експериментален и най- противоречив албум. Hot Space  се смята за най-лошият албум на Queen, въпреки че съдържа един от най-големите им хитове. Under Pressure, тяхната съвместна работа с Дейвид Боуи, е втората песен номер едно в Обединеното кралство. Въпреки че е включена в албума, песента е отделен проект, записан преди албума през юли 1981 г.

Едно нещо, с което повечето фенове на Queen ще се съгласят е, че албумът Hot Space, в който е включена песента, се откроява. Издаден през май 1982 г., техният 10-ти студиен албум бележи радикална промяна в звука им, тъй като Фреди Меркюри повежда групата в нова посока, вдъхновена от диското. Истината е, че останалите членове на групата не приемат албума с особен ентусиазъм.

Браян Мей и Роджър Тейлър са критични към влиянието, което Пол Прентър, личен мениджър на Меркюри и партньор между 1977 и 1984 г., има върху певеца. Според продуцента на Queen – Рейнхолд Мак: „Пол ненавиждаше рок музиката и беше в ухото на Меркюри по време на сесиите на Hot Space, искайки музиката „да звучи така, сякаш току-що сте влезли в гей бар“.

Албумът е кръстен на фразата, която описва качеството или силата на издържливост на трудности или стрес. Размишлявайки върху албума през 1989 г., Брайън Мей споделя: „Мисля, че Hot Space беше грешка, дори само по отношение на времето. Влязохме силно във фънка и беше доста подобно на това, което направи Майкъл Джексън в Thriller. Но времето беше грешно. Тогава диско беше мръсна дума. Станахме обсебени от R&B и фънк. Отношението на Фреди беше „по-малкото е повече, бъди рядък и свири много по-малко на китара.“

Записването на албума има отрицателен ефект върху групата, причинявайки обтегнати отношения между четиримата членове. Меркюри и Дийкън се изправят срещу Мей и Тейлър. В края на 1982 г. – след записи и турнета заедно в продължение на 12 години и със зачестяващи спорове между тях, групата си взима почивка. Наричат периода „пауза за размисъл“

Противоречивата Готина котка

Cool cat (Готина котка) е една от най-противоречивите песен от този албум. В момента е саундтрак към най-новата реклама на Amazon Prime. В песента се пее следното: „Отнемаш цялата слънчева светлина, правиш се така, сякаш си основната линия (знаех го) Защото ти си страхотна котка, почукваш с пръстите на краката си, с нова шапка… О, ти си страхотна котка, ставаш силен с всичките си бърборения. О, добре си, излизаш и крадеш всички светлини на прожекторите, и влизаш в ритъма на сърцето ми, да! Някога си бил злобно дете, ооо, сключил си такава сделка в животa“

Според Фреди Меркюри текстът е вдъхновен от любовта му към котките и желанието му да напише нещо, което е забавно и оптимистично. От текста е трудно да се каже дали става въпрос за котка или за човек. Котешки или човешки, централният герой е някой, който винаги се показва и се опитва да бъде център на вниманието. Този тип хора „оформят настроението“ и винаги „крадат светлината на прожекторите“.

Басистът Джон и вокалът Фреди са много близки. След смъртта на Фреди, Джон се отказва от група Queen

Cool Cat е написан съвместно от Джон Дийкън и Фреди Меркюри и записана в швейцарското студио Mountain Studios, купено от Queen през 1979 г.  Необичайно за
песен на Queen, всички инструменти са свирени от Дийкън, включително бас, китари, синтезатори, а Фреди се включва с електрическото пиано.

В музикално отношение песента от 74 удара в минута включва страхотен груув, създаден от ударния бас на Джон и неговата китара. Но повече от всичко, това, което се откроява, е изключителният фалцет на Фреди в цялата песен. Това е още един пример за неговия удивителен диапазон и единствената песен на Queen, която той изпява изцяло на фалцет.

Cool Cat e една от четирите песни на групата, които не изпълняват никога на живо. Въпреки това, около четири десетилетия по- късно, парчето звучи толкова свежо,  колкото и в деня, в който е записанo.

Материала подготвиха Наско Григоров и Оля Желева

Последни публикации