Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Големият шлем на Джеймс Камерън – „Терминатор“, „Титаник“ и „Аватар“

Филмите му са спечелили над 8 милиарда долара, а това му дава основание да се самопровъзгласи за крал на света.

Независимо дали сте почитатели на киното и какъв жанр филми харесвате, със сигурност сте чували за „Терминатор“, „Титаник“ и „Аватар“. А човекът, „виновен“ за създаването на тези продукции, е Джеймс Камерън. Режисьор, визионер, изследовател, мечтател, той е сред златните имена в историята на седмото изкуство. Прославя се не само с качеството и мащаба на филмите си, но и с въвеждането на
нови технологии в киното. Готов е да чака и да работи с години, но да реализира идеите си.
Затова статистиката е красноречива. Филмите на Камерън са спечелили над 8 милиарда долара в световен мащаб, което го прави вторият най-касов режисьор на всички времена. Три от продукциите му са сред четирите най-касови филма на всички
времена – „Аватар“, „Титаник“ и „Аватар: Природата на водата“. Канадецът държи постижението като режисьор на първите два от шестте филма в историята, които са събрали над 2 милиарда долара в цял свят. На фона на всичко това е някак разбираема самохвалната му реплика, че е крал на света, изречена след като спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за „Титаник“ през 1998 г.

Джеймс Камерън е роден на 16 август 1954 г. в Онтарио. Баща му е електроинженер, а майка му художничка и медицинска сестра. Родителите му имат още четири деца – две момчета и две момичета. Когато Джеймс е на 17, семейството се мести в Калифорния. След гимназията записва да учи физика, но прекъсва образованието си. В младежките години изкарва прехраната си чрез най-различни занимания. Бил е и шофьор на камион, и портиер. Но независимо с какво се занимава, в свободното си време обича да пише и да рисува. В онзи период Джеймс започва да чете за филмовата технология и да се интересува от специалните ефекти в киното. А след като през 1977 г. гледа първия филм от поредицата „Междузвездни войни“, окончателно решава, че ще преследва своята мечта. Напуска работата си като шофьор и навлиза във филмовата
индустрия.
Взема пари назаем, за да се научи да режисира, пише и продуцира и създава първия си късометражен филм, „Ксеногенезис“, заедно със свой приятел. Минава през всички
нива и рангове в индустрията, докато достигне върха. А това не му отнема особено много години. Камерън ще се прочуе още през 1984 г., когато „Терминаторът“ завладява света.

Историята гласи, че за първи път идеята за сюжета озарява Камерън, когато е болен от грип в Италия и сънува кошмари за машина, която е изпратена от бъдещето, за да го убие. В кошмарите си вижда девойка, бягаща от същество, изменящо своята форма в зависимост от обстоятелствата. Камерън написва сценарий, който продава на бъдещата си съпруга – продуцентката Гейл Ан Хърд, за символичната сума от 1 долар. Условието е, че той ще бъде режисьор на лентата. Макар че разполага с едва 6 млн. долара бюджет, Камерън създава продукция, която отчасти променя киноиндустрията. А освен това превръща Арнолд Шварценегер в звезда. Въпреки че „Терминатор“ е невероятно успешен, Камерън предвидливо забавя втората част. Не за друго, а защото изчаква специалните ефекти да се развият, за да може да изрази пълноценно идеята си за продължението на историята.

Междувременно създава други две впечатляващи филма – „Пришълците“, който получава 7 номинации за „Оскар“ и печели две от тях, и „Бездната“, чиито подводни снимки са заснети в огромен воден басейн в недостроена електроцентрала в Северна Каролина. След това, през 1991 г., идва времето на „Терминатор 2: Денят на страшния съд“, който чупи всички рекорди по гледаемост и печели четири статуетки „Оскар“. А Камерън тепърва ще постига още по- големи успехи.
„Титаник“ е категоричен връх в кариерата му. Това е един от най-скъпоструващите и доходоносни филми в историята на киното. При предвиден бюджет от 200 млн. долара, лентата носи над 2,20 млрд. долара приходи. Удостоен е с 11 награди „Оскар“ и именно след като получава златната си статуетка, Камерън без капка свян заявява, че е крал на света. Впрочем, за него често се говори, че е недостъпен и недосегаем, че е обсебен от собственото си величие. Обвиняват го, че е деспотичен и невероятно строг по време на снимки. Че е готов на всичко, за да постигне онова, което си е наумил. Амбициран и целеустремен, Джеймс Камерън винаги държи на визията, която има. Някои категорично го зачеркват, други признават, че е изключително талантлив, въпреки особеностите на характера. „С Джеймс сме добри приятели от години, но по време на работа той е генерал. Не допуска закъснения и отклонения. Един път ме скастри доста сурово, но бях още млад. Радвам се, че ме избра за „Терминатор“. Никой не снима екшън сцени като него“, казва Шварценегер.

Джеймс Камерън продължава да доказва, че втори като него няма. Направи го през 2009 г. с излизането на „Аватар“, по който работи още от 1994. Камерън кани д-р Пол Фромър, професор по лингвистика, за да създаде изцяло нов език, специално предназначен за фантастичната хуманоидна раса На'ви. „Аватар“ е най- касовият филм за всички времена с приходи от 2,92 милиарда долара.

В края на миналата година Джеймс Камерън поднесе още едно филмово събитие – „Аватар: Природата на водата“. Въпреки противоречивите отзиви лентата е сред най-успешните продукции в историята на седмото изкуството. Само за седем седмици реализира 2,11 милиарда долара приходи. Въпреки това Камерън не получи номинация за режисьор за тазгодишните Оскари.

Казва „да“ на пет различни жени

Неписано правило е, че ако много ти върви в професионален план, то личният живот ще ти куца. Точно така се случва и при Джеймс Камерън, който се е женил пет пъти. Първата му съпруга е Шарън Уилямс, с която са семейство от 1978 г. до 1984 г. Година след развода им Камерън се жени за филмовия продуцент Гейл Ан Хърд. Тя е жената, с която той си партнира за филмите си от 80-те години. Но бракът им не продължава
дълго – до 1989 г. Режисьорът не страда дълго и още същата година се врича във
вярност на режисьорката Катрин Бигълоу. Клетвата им издържа 2 години. След това Камерън започва връзка с Линда Хамилтън, актриса от „Терминаторът“. През 1993 г. Линда му ражда дъщеря, а четири години по-късно двамата вдигат сватба. Но през 1999 разтрогват брака си, като Линда получава 50 млн. долара, а разводът им се случва на фона на спекулациите за афера между Камерън и актрисата Сузи Еймис. Слуховете се оказват истина и в началото на новото хилядолетие гениалният режисьор се жени за Еймис – съпруга номер пет. Бракът им продължава и до днес, а двамата имат син и две дъщери.

Последни публикации