Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Истерията Ед Шийрън (видео)

Стотици хора бяха докарани до прединфарктно състояние в деня, когато бяха пуснати билетите за концерта на британската поп звезда Ед Шийрън. Те се продаваха чрез регистрация в специален сайт, редене на виртуална опашка, която ту набъбваше, ту намаляваше. По едно време чакащите бяха повече от 213 хиляди души, а шансовете да успееш да се сдобиеш с пропуск изглеждаха утопични. От отворени прозорци на офиси и апартаменти се чуваха радостни възгласи, когато някой се сдобиваше най-накрая с билет.

Кристина ПАТРАШКОВА

Кое породи истерията? Ед Шийрън е гигантска и изключително актуална звезда, започнал като уличен музикант, а днес вече продал 150 милиона копия на албумите си. От 2009 г., когато в България гостуваха Мадона и Елтън Джон, певец от неговия ранг не е идвал у нас. И макар че все повече българи пътуват в чужбина, за да присъстват на определен концерт, е друго, когато прочут певец дойде на крака в родината ти. Да си в София и да не отидеш да слушаш Ед Шийрън, си е направо минавка. Затова дори такива, които не са най-големите фенове на британеца, решиха, че трябва непременно да го чуят.

Подобна истерия бе обзела преди време театралите, когато Джон Малкович игра в Народния театър. И въпреки рекордно високите цени на билетите от 400 лв. салонът бе пълен до последното място.

Радостно е да има опашки за арт събития – реални или виртуални. Ажиотажът около гостуването на световни звезди може да е и мода, но покрай нея все повече хора се докосват да изкуството. А това е шанс да се измъкнем от провинциалната ограниченост на разтърсваната от абсурдни скандали наша държава.

Точно преди 33 години Лепа Брена кацна с хеликоптера на Тодор Живков на стадион „Васил Левски“ и изнесе концерт, който бе обявен за арт събитието на годината. Сега на същото място ще пее Ед Шийрън. Според някои политолози преходът не е свършил, но според естети израстване в културно отношение се забелязва. Това е постижение за страна, в която малко сфери отчитат напредък, а политиците са така завъртени в корупция, че напоследък дори изборите си крадат.

Да идва по-скоро Ед Шийрън, че това вече не се търпи!

Последни публикации