Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Иван Газдов показва големите графикатури с двойно настроение

 

„Големите графикатури. Двойно настроение“ е заглавието на изложбата, която Иван Газдов показва от 9 до 20 януари в галерия „Арте“. Вернисажът на експозицията е на 9 януари и ще бъде представен от доц. Георги Лозанов.

По традиция „неспокойният дух“ на родния плакат и графика – проф. Иван Газдов, чества имения си ден на същото място. И за да е ясна от самото начало целта му – да извади „потъналите гемии“ на публиката и да й повдигне настроението, е нарекъл изложбата си „Двойно настроение“. Двойно е, защото се създава от срещата на празника с изкуството и напомня, че те взаимно си принадлежат. Ако в един празник няма изкуство, той се остава битов разгул, ако в едно изкуство няма празник, то се превръща в назидателна проповед.

Иван Газдов е известен като майстор на остроумията, препратките и парадоксите. „Отново те кани на своето изкуство-празник, което, докато те забавлява и развлича, те разхожда по границата между позата и автентичността, еротиката и преходността, въображението и очевидността, азът и другостта… За да те убеди, че нищо не си заслужава взимаш съвсем насериозно, дори класиците, а най-малко самия себе си. И го демонстрира на собствен гръб с 12 автопортрета и 12 графикатури (кавър версии на предишни кавър версии), също отдавна станали съставни части от неговия автопортрет с молив в ръка“, отбелязва доц. Лозанов.

КОЙ Е ТОЙ?

Иван Газдов е роден на 2 ноември 1945 г. в Ямбол. През 1970 г. завършва специалност „Плакат“ в класа на проф. Александър Поплилов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Специализира в Букурещ (1964), Прага (1967), Варшава и Краков (1968), Амстердам (1978) и Париж (1996). Взима участие в повече от 200 изложби в България и в чужбина, над 40 от които са самостоятелни.

От 1973 г. преподава в Художествената академия, а от 1994-та е професор там. Година по-късно вече завежда катедра „Плакат и визуална комуникация“, а в периода 1999-2003 г. е и ректор на Академията.

Проф. Газдов работи в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата, рекламата, но като свой личен творчески почерк определя графикатурата. Твори още гипсова и бронзова пластика, създава дизайн за пощенски марки и сценография за театрални спектакли.

През 2009 г. излизат том 1 и 3 на неговите „BESTсмислици“. Книгите съдържат стихове, наричани от самия автор „думи в ритмични отношения“. Публикуван е и документалният сборник „За и от Иван Газдов“, съдържащ над 200 интервюта, статии и студии за творчеството на художника от изкуствоведи, интелектуалци, колеги и журналисти.

 

 

Последни публикации