Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Иво Димчев включва автопортрети в ново шоу

Иво Димчев – актьор, певец, танцьор, хореограф, автор на текстове, започна ударно годината. В началото на 2024 зарадва публиката в театър Frascati в Амстердам и зрителите на събитията в музикалния фестивал Eurosonic Noorderslag в нидерландския град Гронинген. После прелетя над океана, за да стартира поредното американско приключение. Първото му представление беше в „Hotel Café“ в Лос Анджелис.

На 2 февруари и на 3 март ще гастролира в кабаре „Оазис“ в Сан Франциско, популярен нощен клуб за пърформанси. Провокативният артист в продължение на десет дни ще гостува и в експерименталния и независим театър La MaMa в Ню Йорк. След като през 2023 година представи интерактивното си шоу „В Ада с Исус/Toп 40“ в Ню Йорк и Сан Франциско, той е желан от търсачите на силни усещания в мегаполисите.

В „В Ада с Исус“ Димчев задава неудобни въпроси, наричайки ги „изкуствени дилеми, върху които повечето хора никога не биха се замислили“, но той държи да провокира въображението им. Паметник на Марина Абрамович или на Мадона е по-добре да има във „Вашингтон Скуеър Парк“? Кое е по-важно за шоуто – добра музика, добра хореография или добра история? С кого бихте правили секс: Байдън, Путин или Далай Лама? Неслучайно „Ню Йорк Таймс“ отдели две страници за Иво Димчев, а известният критик Джия Курлас написа: „Богатият му глас може да стопи всяка защита и предразсъдък“. „Дори и да не задавам пряко въпроса на зрителите, знам, че те вземат решения в главата си. Не задълбаваме повече от това, не искам. За мен е важно да покажа целия спектър на посоките“, разказва Димчев пред елитното издание. Той коментира и живота си в България. „Свободата има цена. И аз съм готов да я платя, каквато и да е тя“, добавя Димчев и твърди, че в родината си се е сблъсквал със съпротива, хомофобия и дори смъртни заплахи.

Иво Димчев подготвя и първата си изложба в Ню Йорк, а авторските си платна ще вкара в нов спектакъл. Той рисува автопортрети, които подписва със специален печат и телефонния си номер. През пролетта публиката у нас ще го гледа в третия сезон на хитовия сериал „Съни Бийч“ по bTV, а на 19 март е шоуто му в „Строежа“. „Лечението чрез изкуство е много важно. Имаме нужда от него, защото ни освобождава от рамките, с които сме свикнали и с които сме длъжни да се съобразяваме“, убеден е авторът на повече от 100 представления и пърформанси, показвани из цяла Европа и Америка.

Последни публикации