Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кан 2024: Голямото състезание започва

Повече от всякога фестивалът в Кан демонстрира своята уникална способност да идентифицира най-добрия филм и да го пусне в орбита.

„Магията на големия екран е непокътната, заяви президентът на филмовия фестивал в Кан Ирис Кноблох. Това e страхотна щафета за игралните филми, за да достигне до широка публика. Войната на екраните няма да се състои“, каза тя любезно на пресконференцията, обявявайки селекцията за 2024 година.

На 25 май председателят на журито Грета Геруиг ще връчи „Златна палма“ за 2024 г. на 77-ия филмов фестивал в Кан. Кой игрален филм ще наследи „Анатомията на едно падане“ на Жюстин Трие? В центъра на вниманието са 19-те филма, избрани за официалния конкурс от генералния делегат Тиери Фремо и неговите екипи, които тази година видяха около 2000 творби, за да съставят селекция, която „не е лесна за правене“, особено поради стачките, които засегнаха американското кино.

Изненадата на големите

Това 77-о издание е изненада, тъй като официалната надпревара включва много имена в международното авторско кино. Сред редовните посетители на фестивала са Шон Бейкър, който се завръща след представянето на Red Rocket през 2021 г., Андреа Арнолд – награда на журито през 2017 г. с American Honey -, Йоргос Лантимос, наскоро номиниран за Оскар за Бедни създания с Ема Стоун, но също така италианецът Паоло Сорентино.

Невъзможно е да пренебрегнем тримата големи ветерани на официалното състезание, като започнем със завръщането на Франсис Форд Копола (85 години), носител на две Златни палми с „Апокалипсис сега“ и „Таен разговор“. Той представя „Мегалополис“ с Адам Драйвър, амбициозен и все още много таен проект.

Дейвид Кроненбърг (81 години) също се завръща, две години след Престъпленията на бъдещето, с Les Shrouds, много личен филм, роден след смъртта на съпругата му, Каролин Зейфман, през 2017 г. И накрая, Пол Шрадър (77 години) се завръща до Кроазет с О, Канада!, филм с Ричард Гиър и звездата от Еуфория Джейкъб Елорди.

От френска страна страната е добре представена от Кристоф Оноре и Жак Одиар, също двама редовни посетители на фестивала. Вторият представя англоезичен филм, Емилия Перес, с участието на Зоуи Салдана и Селена Гомес. След популярния успех на Голямата баня Жил Льолущ влезе в конкуренция с Любовта, уф.

В състезанието се включват и две французойки. Първата, Корали Фаржа, режисира Отмъщението, трилър на ужасите, през 2018 г. Тук тя разкрива The Substance, жесток филм с Деми Мур. Втората, Агате Ридинджър, режисира първия си филм Нешлифован диамант. Възможност за зрителите да открият нов режисьор.

Кан 2024 празнува потапящото кино

И накрая, седем години след първия експеримент с Carne y Arena от Алехандро Гонзалес Иняриту, нова състезателна секция, наречена „Потапящо състезание“, ще отпразнува новите иновативни и интерактивни форми и подходи, активирани от виртуалната и/или разширената реалност, за да „постави подчертават това ново поколение международни художници, които изобретяват и развиват нови наративни преживявания, нарушавайки двуизмерната рамка на кинематографичния екран.

Кан 2024 – всички филми в конкурса

Всичко, което си представяме като светлина на индийската кинорежисьорка Паял Кападия
Любовта, уф на Жил Льолуш

Анора на Шон Бейкър
Чиракът на Али Абаси
Птица на Андреа Арнолд
Caught By The Tides на Джиа Дзанг-Ке
Необработен диамант на Агате Ридингер (1-ви филм)
Емилия Перес на Жак Одиар
Момичето с иглата на Магнус фон Хорн
Голямото турне на Мигел Гомес
Видове доброта на Йоргос Лантимос
Лимонов – Балада на Кирил Серебренников
Плащаниците на Дейвид Кроненберг
Марчело Мио на Кристоф Оноре
Мегалополис на Франсис Форд Копола
Motel Destino на Karim Aïnouz
О, Канада на Пол Шрейдер
Партенопе на Паоло Сорентино
Субстанцията на Корали Фаргет
Още някои филми може да бъдат добавени към тази селекция през следващите седмици.

Последни публикации