Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кич и култура

Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Напоследък в Интернет се появяват „нови видове“ птици. На пръв поглед еволюцията създава все по-шарени, безразборно наблъскани с цветове като на панаир птици. Само че природата не е способна на кич. Тя е върховният естет, който не е създал, няма и да създаде подобен летящ цирк и безвкусица като тези „птици“. Всяко създание от животинския цвят е притежател на своя много добре спазена цветово-естетична форма. Някои, като хиените и лешоядите, са по-грозни, но и те не са безвкусни. Просто не са сладки и са несправедливо ощетени за сметка на галениците на съдбата – котенцата.

AI създава тези „птици“ по поръчка на някое прилично изглеждащо човешко същество, чиито очи не са цикламени, кожата не е зелена, устните не са наполовина лилаво-жълто-черни, изобщо палитрата на тази планета, която обитаваме, е спазена и при визуално най-ощетеното човешко създание. Но някои явно мечтаят за цветове и създават измислени нови видове. Кичът намери ново пространство с помощта на Изкуствения интелект. Обидите на външен вид също са кич. Те са по-голям кич от обектите на обида. Билбордовете с прасе, което яде тиква, са връх на лошия вкус. Те са толкова безпомощни, че човек се чуди как е възможно хора с претенции за образованост и интелект да се радват на подобни простотии. Кичът е агресивен и се преструва на добър вкус, независимо дали е AI, или просто пиар некадърност. И това е част от нашата еволюция/деволюция. Това е и част от фалшивия език, с който се води борба срещу тези, които управляваха доскоро, а и ще работят с тях в бъдеще. Кой знае какво дъно още предстои.

Наскоро Хилари Клинтън е изнесла лекция в София като част от програмата на фондацията на семейство Клинтън „Глобална инициатива на Клинтън“. Участието на Кирил Домусчиев в съвета на фондацията допринася за добрия имидж на България по света. В социалните мрежи Кремена Домусчиева благодари на Хилари Клинтън с „Благодаря ти“. С риск да обидя г-жа Домусчиева, която със сигурност е посрещнала Хилари Клинтън на ниво, ще си позволя да й направя една забележка. Рискувам да настроя срещу себе си едни от най-богатите българи в света, но го правя в името на доброто представяне на България. Публичното обръщение на „ти“ към човек от ранга на Клинтън е прекрачване на граница на етикета, която не се прекрачва в социалните мрежи. Това „ти“ е напълно българско, защото в английския то не съществува. Там то е нюанс, който може да бъде усетен в общуването, лице в лице или публично. Най-подходящо би било г-жа Домусчиева да изрази благодарността си с едно „Благодаря за участието Ви, Хилари“, ако иска да покаже, че между тях има близост или приятелство. „Ти“-то трябва да остане задкулисно. Иначе е достойно за уважение, че семейство Домусчиеви са осъществили тази среща с Хилари Клинтън, която остава един от най-влиятелните политици в света. Но и тя не беше пощадена от прогресивните сили в Америка. По време на конференция в университета „Колумбия“ пропалестински протестиращи я прекъсват, обвинявайки я, че е „военен престъпник“. В последвало интервю г-жа Клинтън казва, че е разговаряла с много млади хора в последните месеци: „Те знаят много малко за историята на Близкия изток и честно казано, изобщо за историята на много места по света, включително на собствената си страна“.

Хилари Клинтън изтъква, че през 2000 г. е било направено безпрецедентно предложение от Ехуд Барак по инициатива на Бил Клинтън. „Беше предложено на палестинците да създадат държава на 96% от територията, заета от палестинци, с дадени 4% на Израел, за да се достигнат стоте процента територия, за които имаше надежда“. От страх да не бъде убит, Ясер Арафат отказва това предложение. Впрочем голям противник на тази инициатива още тогава е Бенямин Нетаняху. Ако това се беше случило тогава, сега нямаше да имаше такива ужасяващи кръвопролития в Газа.
В Израел продължава да тече ожесточен дебат за мобилизацията на ортодоксалните евреи. До този момент те бяха изключени от военна служба, но 130 видни израелски икономисти предупреждават, че самото съществуване на Израел е заплашено от отказа хасидите да бъдат мобилизирани. Икономистите са написали писмо, в което се казва, че е несправедливо да има привилегирована група от обществото, докато други ги убиват, както и да се наливат пари в религиозни образователни институции, които не са от ключово значение за държавата. Според тях, ако тежестта на войната продължи да пада само върху една част от израелското население, ще започне емиграция и първите, които ще емигрират от Израел, ще бъдат най-образованите и най-способните. Това обрича на риск самото съществуване на Израел като държава. Впрочем министър-председателят на Великобритания Руши Сунак иска да върне военната служба във Великобритания.

Тук засега имаме лукса да нямаме казуси с мобилизация, но пък имаме безумни културни казуси. Интересно как светкавично стана възможно да бъде купена къщата на Димитър Талев от фондацията на Манол Пейков. Явен предизборен пиар, който трябваше отдавна да се е случил, а не да се чака пиян македонски националист да събаря къщата с чук. Г-н Пейков даваше в медиите изявления, от които не ставаше съвсем ясно какво точно пречи имотът да бъде купен от фондацията му. И докато той се мотаеше, още през юли 2023 г. е било взето държавно решение къщата да бъде купена. Но въпреки това решение тя е оставена на произвола на македонските националисти. Можем само да гадаем защо. Възможните причини са две – едната е липсата на интерес на правителството на ПП-ДБ към културата. Другата е, че правителството нарочно не е купило къщата, за да бъде в крайна сметка купена от фондацията на Пейков. Както той даваше мъгливи обяснения защо не я купува, така изведнъж скочи и я купи в момента, в който стана ясно, че държавата в лицето на служебното правителство този път наистина ще я купи. Каквато и да е причината за забавянето на тази сделка, това допринесе за разрушаването на част от къщата на Талев. И сега тя е собственост на фондацията на г-н Пейков, която ще трябва тепърва да влага пари в нея и да се грижи за поддръжката й. Казусът е далече от приключване.

На връщане от морето се разминахме с дълга колона военни камиони, натоварени явно с оръжие за Украйна. Веднага човек осъзнава, че България участва във война, която се води твърде близо. Неприятно усещане по магистрала „Тракия“, особено след десетина прекрасни дни на българското северно море. В залива Кабакум се строят 3 хотела, един от които изглежда огромен. Те са на самата плажна ивица. Къде ще отиват отходните води от тези хотели? Иначе те със сигурност ще облагородят безвкусицата, която цари на тази крайбрежна алея. Вероятно плажът ще бъде целогодишно поддържан и изобщо инфраструктурата ще бъде оправена. Но всичките тези стотици, хиляди хора, които ще пребивават в тези хотели, се добавят към живеещите в района, които ползват тоалетни и бани. Наоколо не се виждат никакви пречиствателни станции. Община Варна и министърът на туризма Евтим Милошев ще позволят ли заливът Кабакум да се превърне в помийна яма, или съвместно с инвеститорите ще се погрижат за чистотата на водата? Надяваме се на тяхната активна намеса. Курортът Св. Константин и Елена е пример за отлична поддръжка на заобикалящата среда. Изглежда, че един от новостроящите се хотели ще е на същите собственици. Можем само да се надяваме, че те ще приложат същите стандарти като в Св. Константин и Елена и на плажната ивица на Кабакум. Още повече че изглежда, че руснаците се завръщат и заедно с украинците отново купуват имоти на север. И на двата народа им е ясно, че нищо хубаво не предстои в родните им страни. А тук трябват нови пречиствателни станции.

Последни публикации