Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Когато любовта се превърне в насилие

„Само ние двамата“ (L’Amour et les forêts), 2023, Франция, режисьор Валери Донзели, продуценти: Алин Жирар, Едуар Вейл; сценарий: Одри Диван и Валери Донзели; оператор Лоран Танги, музика Габриел Яред, в ролите: Виржини Ефира, Мелвил Пупо, Доминик Реймон, Виржини Ледойен, Роман Боринже, Натали Ришар. Разпространява CineLibri. По каприз на програмирането в два последователни броя пиша за френски филми на CineLibri. Успокоението е, че и двата си струват.

Бланш (Виржини Ефира) е учителка по френски. Миловидна е. Не е в първа младост и няма любов. Живее край океана с близначката си Роз (Виржини Ефира) и майка си. След плаж сестрите отиват на купон. Роз настоява да запознае Бланш с мъж, който бил точно за нея. Но това така и не става, защото тя среща чаровния банкер Грегоар (Мелвил Пупо). Шегуват се. Танцуват. Правят неудържим секс. Заживяват заедно. Тя забременява. Женят се. Ревнувайки от близостта със сестра й, Грег я излъгва, че е назначен в далечен клон на банка, и настоява да се преместят надалече. Благонравната Бланш се съгласява. Светва й лампичка, когато разбира за лъжата. Появява се и второ дете. Той ходи в банката, тя се грижи за децата и дома. Но учителстването й липсва. И отново започва работа. Грег става все по-нервен. И параноичен. Не й посяга, но я залива с отровни думи. Животът й се превръща в кошмар. Тя потърсва интимност другаде, но лавината на неговата обсебваща ревност се стоварва безмилостно…

Всъщност конструкцията на филма е флашбек – Бланш разказва патилата си пред адвокатка (Доминик Раймон). Разговорът им е накъсан от нейните спомени и преживявания. Бланш е и искрена, и засрамена. Филмът е психологически покъртителен – ескалацията на домашното насилие е показана постепенно и завладяващо. Семейната драма се превръща в трилър. Екранизация по романа „Любовта и горите“ от Ерик Райнхард, „Само ние двамата“ е яростно женски филм. Направо феминистки. Но това не нарушава неговата харизма.

Очарователната белгийка Виржини Ефира се снима активно във френското кино. Богатият диапазон на таланта й се разкрива и в комедии като „Сбогом, глупаци“ (2020) на Албер Дюпонтел, и в еротични драми като „Бенедета“ (2021) на Пол Верховен. А в „Само ние двамата“ играе две роли на близначки, които не могат една без друга, но си приличат само външно – колкото Бланш е кротка, толкова Роз е напориста. И Виржини Ефира е страхотна в двете си превъплъщения. Темпераментният Мелвил Пупо разиграва цялата амплитуда от възторг, обожание и агресия. Чудесен актьор. Той играе съпруга на Жан дю Бари в чародейния филм „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ (2023) на Майуен, за който съм писала във „Филтър“, а така също и в „Чист късмет” (2023) на Уди Алън, който още не съм гледала. И двата са на екран.

Валери Донзели (1973) се прочува като актриса с тв-сериала „Клара Шелер“ (2005). Режисьорският й дебют е нискобюджетният филм „Кралицата на сърцата” (2009). Следващите й работи са показвани в Кан. Осем години след „Маргьорит и Жулиен“ Валери Донзели се завръща на Лазурния бряг със „Само ние двамата“. Филмът е изключително важен и актуален дори в български контекст, където почти всекидневно се говори и пише за домашно насилие над жени – смърт, обезобразяване, побой.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации