Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кустурица снима филм по романа „Лавър“ на Водолазкин (видео)

Емир Кустурица започва да екранизира руска литература – първият проект на световноизвестния сръбски режисьор, който живее в Париж, ще бъде по романа на Евгений Водолазкин „Лавър“.

Двамата се срещнаха в селището Ясна поляна, където през октомври се провежда традиционният международен семинар по кинокритика, за да обсъдят детайлите на бъдещото си партньорство.

Евгений Водолазкин записа кратко видео, в което потвърждава проекта със световния режисьор Емир Кустурица. „Преди няколко дни, Емир Кустурица обяви, че иска да екранизира моя роман „Лавър“. Като автор аз съм много щастлив да потвърдя, че този проект ще се реализира. Радостта ми е голяма, тъй като Кустурица е един от най-любимите ми режисьори. Втората причина за радостта ми е, че Кустурица истински познава руската култура и конкретно съвременната руска литература. Друго радостно обстоятелство е, че Кустурица е представител на сръбската култура, която е много близка до руската, това са две посестрими кутури. Погледът върху руската действителност обаче ще е поглед отстрани, което ще е много полезно и ще даде плътност на филма. Надявам се, че всичко ще ни се получи!“, споделя Водолазкин.

 

„Гардиън“ поставя романа наравно с произведенията на Ф. Достоевски, У. Голдинг и Дж. Ъпдайк, а „Хъфингтън поуст“ го определя като „трудно и блестящо четиво, несъмнен шедьовър“. Някои критици сравняват Е. Водолазкин с Умберто Еко, а „Лавър“ – с „Името на розата“

Действието в „Лавър“ се развива в Русия през XV век. Главният герой е средновековен лечител. Лекува болните от чума и ранените, бедните и страдащите и колкото повече той живее себе си, толкова по-силно се изразява дарбата му. Той обаче не успява да спаси любимата си. Страданието му е огромно, но за Арсений е начертан дълъг и трънлив път. Животът му се превръща в житие. Но възможно ли е любовта и саможертвата да спасят душата на човека?

Евгений Водолазкин е роден в Киев през 1964 година. Той е филолог, доктор на науките, специалист по староруска литература, ученик на Дмитрий Лихачов. Водолазкин е от водещите имена в литературата на Русия. „Гардиън“ класира „Лавър“ в топ 10 на най-добрите световни книги, посветени на Бога. Религиозният философ и архиепископ на Кентърбъри Роуан Уилямс пише специално есе „Постмодернизмът и Светата Лудост“, вдъхновено от „Лавър“, а в Словакия романът става книга на годината.

Емир Кустурица сподели пред медии, че той е пристигнал в Русия за да прави руски филми, на руски език. „Самият Водолазкин ще бъде сценарист, защото той е написал книга, която на мен много ми харесва“, добави Кустурица.

Последни публикации