Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Мерил Стрийп с почетна „Златна палма“ в Кан

Актрисата Мерил Стрийп получи почетна „Златна палма“ на откриващата церемония на кинофестивала в Кан, съобщиха световните осведомителни агенции. Наградата е в чест на нейното „неоспоримо място в историята на киното“.

„Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното и ни подари нов образ на самите нас“, каза просълзената Жулиет Бинош, преди да връчи статуетката на Мерил Стрийп.

Седемдесет и четири годишната Мерил Стрийп вече е носителка на почти всички големи отличия в киното и има рекорд за номинации за наградата „Оскар“ – 21. По време на кариерата си Стрийп е получила три награди „Оскар“ – първата през 1979 г. за ролята й в „Крамър срещу Крамър“. Американската актриса се завръща в Кан след 35 години отсъствие.

Сред знаковите роли на Мерил Стрийп са още „Жената на френския лейтенант“ (1981 г.), „Изборът на Софи“, за който получава втория си „Оскар“, „Извън Африка“ (1985 г.).

През 2006 г. Стрийп триумфира с ролята си в „Дяволът носи „Прада“.

 

Останалите две почетни награди „Златна палма“, които ще бъдат връчени през 77-ото издание на фестивала в Кан, са тази на студио „Гибли“ – на 20 май, и на режисьора Джордж Лукас. „Бащата“ на сагата „Междузвездни войни“ ще бъде почетен на церемонията по закриването.

Филмовият фестивал в Кан през 2024 г. може и да не е толкова лъскав и бляскав, колкото през изминалите години, но това означава, че ще има възможност за изява на „артхауса“ и поява на международни филми на нови и утвърдени режисьори.
Все пак поне двама американски творци – Франсис Форд Копола („Мегаполис“) и Пол Шрейдър („О, Канада“) – представят филми в основния конкурс за първи път от десетилетия. Дейвид Кроненбърг („Блянове“) и Йоргос Лантимос („Вид доброта“) също се завръщат на фестивала, като и двамата създават лични истории по свой собствен, неповторим начин: Кроненбърг се справя с мъката по смъртта на съпругата си преди седем години, а Лантимос сякаш се оттегля обратно на територията на „Кучешки зъб“ във филм, който е почти упрек към световния успех, който той постигна с „Клети създания“ и „Фаворитката“.

Кан 2024 – всички филми в конкурса

 • Вторник 14 май – „Трейнспотинг“ на Дани Бойл (реставрация на 4K)
 • Сряда, 15 май – Moi aussi (Аз също) на Жудит Годреш (късометражен филм), в присъствието на екипа на филма, последван от Silex and the City (2024) на Jean-Paul Guigue & Julien Berjeaut, в присъствието на екипа на филма
 • Четвъртък, 16 май – „Моят път“ (2024 г.) на Тиери Тестон в сътрудничество с Лиза Азуелос, в присъствието на филмовия екип
 • Петък, 17 май – „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе
 • Събота 18 май – Transmitzvah (2024) на Даниел Бурман, в присъствието на филмовия екип
 • Неделя 19 май – Indigènes на Рашид Бушареб, в присъствието на Рашид Бушареб
 • Понеделник 20 май: Mini-nuit Ghibli – Les Contes de Terremer на Горо Миядзаки, в присъствието на Горо Миядзаки, последван от Porco Rosso на Хаяо Миядзаки
 • Вторник, 21 май – Exils на Тони Гатлиф, в присъствието на Тони Гатлиф
 • Сряда, 22 май – Slocum et moi (2024) на Жан-Франсоа Лагиони, в присъствието на екипа на филма
 • Четвъртък, 23 май – Операция „Кондор“ на Джеки Чан
 • Петък, 24 май – „Деветте кралици“ на Фабиан Белински
 • Събота, 25 май – „Фантомът на рая“ на Брайън Де Палма

Последни публикации