Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Най-страшната сцена за Шон Конъри в „Джеймс Бонд“

Големите фенове на филмите за Джеймс Бонд са категорични, че че първият актьор, изобразил някога емблематичния британски двоен агент – Шон Конъри, е най-добрият от всички.

Шон Конъри се превръща в легенда с работата си като 007. Той изиграва британския шпионин в седем славни филма, включително „д-р Но“, „Голдфингър“ и „Диамантите са вечни“.

Конъри се завърна и направи последната си поява като Бонд през 1983 г. във филма, който не бе продуциран от Eon – „Never Say Never Again“ (Никога не казвай никога), режисиран от Ървин Кершнер. Зрителите видяха Конъри като хладнокръвен  Бонд. Но зад кадър се оказва, че страховете му не са малко.

Шон Конъри отказва да снима една конкретна сцена. Това е моментът, в който се очаква героят да влезе под водата във водолазен костюм, с огромна и опасна акула. Но актьорът отказва да влиза във водата, без допълнително обезпечаване.

„Не съм много добър в подводните неща и бях много, много нервен, за да потъна“. Това разказва самият Шон Конъри преди години в шоуто на Джони Карсън. „За да сляза във вътрешността на лодката, около 50-60 фута, преминавах през два пъти повече въздух от всички останали и мястото беше покрито с мехурчета, защото бях в паника през цялото време.“

Дори някой с доминиращото екранно присъствие на Конъри има своите вътрешни страхове и сътресения. Това се оказва неговият личен ужас – да попадне под водата, заобиколен от акули.

Когато Шон Конъри прочита сценария, той е ужасен и първоначално се колебае. Около актьора е поставен плексиглас, така че акулите да не могат да се докоснат до него. Въпреки това няма достатъчно материал, за да го защити напълно.

Конъри опитва все пак да изиграе сцената, но прави само един дубъл. Той не успява да контролира дишането си, което води до затруднения по време на снимки.  Опитват се да му обяснят, как да диша нормално, но паниката не може да се скрие – вижда се в очите на актьора в самия филм.

„Продължавах да си мисля: „Ако няма повече въздух, къде да отида?“ Можех да видя дъното на другата лодка, от която дойдох. Според помощника по време на снимачния процес Конъри е най-бързо излизащият актьор от водата в историята на киното.

 

Последни публикации