Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Нокти“ – откачен и симпатичен филм за любовните изпитания


„Нокти“, 2023, САЩ/Великобритания, режисьор Христос Нику, продуценти: Кейт Бланшет, Коко Франсини, Христос Нику, Андрю Лъптън; сценарий: Христос Нику, Сам Щайнер, Ставрос Раптис; оператор Марсел Рев, музика Кристъфър Стрейси, в ролите: Джеси Бъкли, Риз Ахмед, Джеръми Алън Уайт, Люк Уилсън. Награди: на ФИПРЕССИ от Сан Себастиян, Human Values Award от Солун.

Създаден за Apple, вторият филм на интересния грък Христос Нику (1984) е сниман в Торонто на лента. И ни занимава в научно-фантастичен план с изследването на любовната съвместимост. Щръкналокосата Ана (Джеси Бъкли) е съкратена начална учителка. Има дълга и еднообразна връзка с Райън (Джеръми Алън Уайт). Те са от малцината, преминали успешно изключително актуалния тест на Института по съхранение на любовта. Тя се явява там на интервю. Одобрена е. Започва работа, но не споделя с Райън. Излъгва го, че е в начално училище. Назначена е като асистент на инструктора Амир (Риз Ахмед). Приемат двойки на разни възрасти и им спретват луди изпитания. Най-важният момент от любовното изследване е изтръгването на нокти на желаещите, полагането им във фурна, дименето им и излизането на резултата. При двама гея машината дава фира, но шефът замазва положението.

Отношенията между Ана и Амир са сърдечни. Приятелски. Но колкото повече време прекарва с него, толкова повече проумява колко е далече от Райън. Само че си правят пак тест и отново е положителен. Ана е объркана. Направо фрустрирана. По време на силен внезапен дъжд казва истината на Райън. Отиват заедно на парти на института. Там Ана вижда приятелката на Амир Наташа и разбира, че тя не знае нищо за него – например, за алергията му от глутен. Разните изчисления на любовната съвместимост се оказват напълно неуместни, когато става дума за живия живот.

Филмът е откачен и симпатичен. И сардоничен, и нежен. Взирането му в любовните изпитания и разочарования през „научния“ експеримент изтръгва зрителя и героите от рутинното ровичкане из мечти и реалност. Подобно на прославения му сънародник Йоргос Лантимос, чийто втори филм се казваше „Кучешки зъб“, а тази година завладя света с „Клети създания“, Христос Нику изследва човешките пробойни и радости през физически екстремности. Вероятно като част от гаргарата с днешните емоционални нагласи са любовните емблеми – френските песни и филмите с Хю Грант. Действието се развива в наше време, но е радостно, че отсъстват всякакви мобилни телефони и компютърни пособия. Визията е определено радикална – екранът рядко е светъл.
Ирландката Джеси Бъкли е магнит – героинята й е сладка и нелепа, отдадена и несигурна. Чудна актриса. За първи път я видях като младата Леда в „Непознатата дъщеря“ (2021) на Маги Джиленхол (възрастната бе Оливия Колман). След това открих, че се снима често предимно в независими филми и косата й неизменно стърчи като току-що станала от сън. Уверен и обаятелен е Риз Ахмед – английски пакистанец, който, освен актьор, е рапър и активист. Що се отнася до американеца Джеръми Алън Уайт, ролята му е по-скоро резоноьорска.

Подсъзнателно „Нокти“ ме запрати към щурия концептуален руски омнибус „За любовта“ (2015) на Анна Меликян с Рената Литвинова и Евгений Циганов. Новелите са обединено от заниманието с любовта и музиката – в кадър пеят разни актуални групи, а зад кадър звучат Владимир Висоцки и Земфира. Очарователната фрагментарност е подсилена от визуална екстремност – от полиекрана и ярката тоналност до онлайн връзките. Не съм гледала дебюта на Христос Нику „Ябълки“ (2020), но след „Нокти“ ще се опитам да следя развитието му.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации